Data publicării:
IMUNIZARE COLECTIVĂ în România. Rafila explică SINGURA ȘANSĂ: Cum poate fi oprită transmiterea
Alexandru Rafila a vorbit despre șansele României de a avea în viitorul apropiat o imunizare colectivă.
Profesorul Alexandru Rafila a fost întrebat de jurnaliștii de la Realitatea Plus care sunt șansele României de a avea o imunizare colectivă, în contextul în care el a spus ieri că jumătate de milion de români a contractat deja COVID-19.
Vaccinarea, singura soluție
"Suntem foarte departe, pentru că 500.000 de persoane reprezintă un procentaj foarte mic din populația României. Pentru o imunizare care să oprească transmiterea în comunitate trebuie să avem minim 70% de persoane care să fi trecut prin boală. Vă dați seama că 2,5 și 70% este o diferență foarte mare. Acest lucru s-a petrecut într-un interval de 7 luni practic și singura soluție ca să ajungem la o imunizare fără a cauza suprasolicitarea sistemului de sănătate este vaccinarea. Însă vaccinarea probabil nu va fi disponibilă decât în cursul anului viitor, atunci când se va obține un vaccin care să fie și sigur", a declarat Alexandru Rafila.
Rafila spune că 500.000 de persoane infectate nu este un număr îngrijorător pentru țara noastră.
"Numărul nu poate să fie îngrijorător pentru că este un număr care intră în concordanță cu ceea ce s-a obținut în decursul acestor luni. Este o caracteristică a acestei infecții în care un număr mare de persoane au și forme asimptomatice, de fapt", a declarat Alexandru Rafila.
Profesorul a declarat că momentan 20 de vaccinuri se află în stare avansată de testare în UE, SUA, Japonia și China. Totuși, cea mai complicată ar fi faza a 3-a de testare, asta pentru că necesită peste 30.000 de persoane care să fi reacționat pozitiv în urma vaccinului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News