Data publicării:

Adrian Negrescu, detaliu din noua lege a pensiilor: Se schimbă modul de calcul al indexărilor

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Economie
WhatsApp
Adrian Negrescu este pesimist în privința aplicării noii legi a pensiilor.

Analistul economic Adrian Negrescu a comentat, la România TV, noua lege a pensiilor, despre care moderatoarea Andreea Crețulescu se întreabă dacă este ”butaforie”, asemenea Legii 127, în perspectiva în care premierul a anunțat că anul viitor va avea loc atât indexarea pensiilor, cu 13,8%, cât și recalcularea acestora, lucru care înseamnă două eforturi bugetare distincte.

”Va fi nevoie de vreo 30 de miliarde de lei, bani care nu există în momentul de față, nici măcar în prognoza pentru 2024. Probabil această lege dacă este să se aplice, se va aplica din ianuarie 2025, dacă se vor găsi resurse de finanțare.

În momentul de față, se caută surse pentru a acoperi indexarea de la 1 ianuarie 2024, de 13,8%.Aș vrea să vă spun două lucruri care mi se par interesante în dezbatere, legate de acest draft:

1. Ce caută Consiliul Fiscal în a calcula speranța de viață în România și în funcție de acest lucru să fie recalculată vârsta de pensionare? Un lucru absolut bizar din punctul meu de vedere.

2. Am văzut că se schimbă modul de calcul al indexărilor. Nu mai este ca pe legea veche, ci se ia în calcul ori inflația, ori evoluția bugetului de pensii”, a declarat economistul Adrian Negrescu, la România TV.

De asemenea, acesta a subliniat că bugetul de pensii va urma să scadă în anii următori, ”în condițiile în care vor ieși la pensie 1,7 milioane de români, iar crearea de locuri de muncă este o utopie în România. Noi nu stimulăm crearea de locuri de muncă, pentru a aduce mai mulți oameni care să contribuie la bugetul de pensii”.

Citește și: Noua lege a pensiilor. Nicolae Ciucă: PNL este partidul care a majorat pensiile cu peste 40% în trei ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel