Data actualizării:
Data publicării:

Acord UE pe tema certificatului verde digital Covid-19 - UPDATE

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Negocierile privind "Certificatului verde digital" s-au încheiat și s-a ajuns la un acord privind călătoriile pe durata pandemiei. 

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, în cazul proiectului "Certificatului verde digital", care ar urma să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei, afirmă surse politice de la Bruxelles, scrie Mediafax. 

Acordul a fost obţinut în a patra sesiune de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse.

Informații confirmate

Informaţia a fost confirmată de oficiali europeni citaţi de cotidianul italian La Repubblica. La negocieri au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene, instituţia care a iniţiat proiectul.

Parlamentul European şi Consiliul UE urmează să anunţe detalii despre soluţia în cazul certificatului digital, care ar urma să devină funcţional la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie.

Certificatul va conţine date despre vaccinarea anti-Covid-19, despre rezultate negative la teste pentru depistarea coronavirusului sau despre prezenţa anticorpilor după vindecarea de Covid-19.

Principala divergență 

Principala divergenţă în negocieri se referea la propunerea Parlamentului UE ca testele pentru imunitate şi depistarea infecţiei să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate. Multe ţări europene se opun gratuităţii testelor, deoarece ar trebui să aloce resurse bugetare semnificative. O altă divergenţă este cea privind interdicţia de impunere a carantinei sau a testelor suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde. Unele ţări impun teste suplimentare, de teama noilor tulpini de coronavirus.

"După o zi lungă, am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19, cunoscut anterior sub denumirea de Certificatul verde digital", a confirmat un oficial din cadrul Parlamentului European.

Soluția urmează să fie definitivată 

Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor şi preşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul UE, a explicat că s-a ajuns la o soluţie de compromis care urmează să fie definitivată de instituţiile europene în următoarele săptămâni.

"După o serie de sesiuni dificile de negocieri, după negocieri dure, am ajuns la un acord, la un compromis politic. În mod evident, va trebui aprobat de Comisia pentru Libertăţi Civile săptămâna viitoare, în timpul sesiunii legislative (...). Documentul ar putea intra în vigoare la 1 iulie, presupunând că statele membre îşi vor onora angajamentele de a implementa o infrastructură esenţială pentru aplicare. În mod clar, vara anului 2021 va marca o diferenţă, nu vom repeta coşmarul din vara anului 2020", a declarat Juan Fernando Lopez Aguilar, într-o conferinţă de presă.

Teste la prețuri ”accesibile”

Conform propunerii de compromis, Comisia Europeană ar urma să mobilizeze 100 de milioane de euro pentru teste care vor avea preţuri "accesibile" şi, în cazul în care va fi necesar, încă 100 de milioane, prin instrumentul de asistenţă de urgenţă. De asemenea, textul prevede ca statele membre "să se abţină de la impunerea de restricţii de călătorie suplimentare, cu excepţia situaţiilor în care ar fi absolut necesare şi ar fi proporţionate, pentru protejarea sănătăţii publice".

Pentru a intra în vigoare, textul va trebui aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE.

Rolul Certificatului Verde

Certificatul verde digital are rolul de a crea un model unic la nivelul Uniunii Europene, a afirmat comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, explicând că statele membre nu vor putea impune restricţii de călătorie suplimentare. "Acest certificat va trebui acceptat de toate statele membre. În mod clar, va exista un singur model în întreaga Uniune Europeană", a argumentat Didier Reynders.

"Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și persoanelor care dețin un certificat verde digital", a subliniat Comisia Europeană.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV  Acord final pe certificatul UE COVID-19. Marius Tudor, informaţii de la Bruxelles pentru DC NEWS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel