Data publicării:

Adevărul din spatele cazului celor 31 de copii, inclusiv bebeluși, răpiți din Europa. Comisar-șef (r.) Mihai Untaru: La noi s-a tras un pic perdeaua

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Comisar-șef (r.) Mihai Untaru a vorbit despre cazul celor 31 de copii, inclusiv bebeluși, răpiți din Europa, găsiți în casa groazei din Bosnia și Herțegovina.

Comisar-șef (r.) Mihai Untaru, contactat de DC NEWS în legătură cu cazul celor 31 de copii răpiți din Europa, găsiți în casa groazei din Bosnia și Herțegovina, a reamintit faptul că și în țara noastră au fost astfel de cazuri în care bebeluși sau copii mai mari au fost răpiți. Unii nu au fost găsiți nici până în ziua de astăzi.

VEZI ȘI: 31 de copii, inclusiv bebeluși, răpiți din Europa, găsiți în casa groazei din Bosnia și Herțegovina. S-a aflat din ce țări sunt/ Numărul lor ar fi mult mai mare

"De-a lungul timpului au existat (în România n.r) informații cu privire la furturi de bebeluși. Am avut, dar nu s-au dat prea mult publicității. După '90 imediat, era situația aceea privind înfierile, când sărăcia îi determina pe mulți părinți care aveau copii să îi dea, mulți erau copii de etnie romă, mulți erau săraci-săraci. Au fost la momentul respectiv foarte multe cazuri, dar nu țineau prima pagină a ziarelor deoarece presa doar ce reușea să afle aceste informații și societatea nu era foarte interesată.

Era o stare de tulburare, ca și acum, o stare din aia "after war", ca după război, așa ne simțeam după perioada Revoluției. (...) Atunci când societatea cade foarte mult, când sărăcia ajunge la un anumit nivel, este greu să mai estimezi câte astfel de cazuri sunt. Nu mai merge nici să mai faci o evaluare sociologică a unor astfel de acte pentru că oamenii ajung la gesturi nesăbuite", a declarat comisar-șef (r.) Mihai Untaru.

Cum au beneficiat răpitorii de copii de trecere la libera circulație

Întrebat ce s-ar fi întâmplat totuși în Bosnia și Herțegovina de s-a ajuns ca în acea casă să fie găsiți copii răpiți din Italia, Franța și Spania, comisarul-șef (r.) Mihai Untaru a spus:

"Genul acesta de analiză trebuie raportată la o analiză completă europeană, adică trebuie să ajungi să analizezi cu foarte mare atenție - fără să judecăm, pur și simplu să analizăm - și situația țărilor din jurul statului unde se reclamă genul acesta de fapte. Pe de altă parte, v-aș spune un lucru pe care l-a analizat inclusiv Interpolul și toate polițiile europene. Au constatat că după '90, când libera circulație a început să funcționeze, foarte multe grupări infracționale, mai ales albaneze, au spart pur și simplu barierele multor state și printre infracțiunile pe care genul acesta de grupări le-au făcut au fost inclusiv răpirile de copii, de tinere.

Practic oamenii ăștia au profitat rapid de legislația de după '90 care a scos pedeapsa cu moartea în foarte multe țări și atunci genul acesta de infracționalitate a izbucnit. A fost poate cea mai "utilă" infracțiune care le-a dus niște beneficii extraordinare. Timpul acesta de infracționalitate, care merge în partea de est, de la noi, până în Spania, Portugalia, zona vestică a Europei, e un semn îngrijorător. Multe poliții, inclusiv Interpolul, au rămas în urmă pentru că tehnologia a avansat extrem de mult, iar infractorii beneficiază de o permeabilitate fantastică în viteza de deplasare și reușesc în felul acesta, cu o mobilitate continuă, să se deplaseze dintr-un punct în altul al Europei". 

"La vârful unor astfel de grupări infracționale sunt inclusiv indivizi care au pătruns în zona politică"

După descoperirea casei groazei din Bosnia și Herțegovina au fost arestate mai multe persoane, inclusiv un ofițer de poliție. Comisarul-șef (r.) Mihai Untaru a declarat, în acest context, că în unele cazuri caracatița este mult mai mare, iar din aceste grupuri infracționale au ajuns să facă parte chiar și oameni politici. Tocmai din acest motiv răpirile de copii încă există, deși poate mulți și-ar fi închipuit că astăzi acest subiect este doar un fel de "Bau - Bau", o legendă precum ”ambulanța neagră”. 

"Într-adevăr, acest tip de infracțiuni încă există și induc teamă în populație. La noi s-a tras un pic perdeaua peste acest tip de infracțiuni pentru că sunt genul care sensibilizează foarte mult și induce teama. Pe de altă parte, uitați-vă ce societate avem la ora actuală, o societate divizată, politizată, numai oameni nepregătiți pe vârfurile instituțiilor care aveau un rol determinant.

Nu s-a mers pe profesionalism, s-a mers pe un determinism politic și asta a permis ca în foarte multe țări acest timp de infracționalitate să ajungă și în zona politică, controlată chiar de oameni politici. Din datele Europol și Interpol, sunt încă în analiză foarte multe situații în care la vârful unor astfel de grupări infracționale sunt inclusiv indivizi care au pătruns în zona politică și au ajuns să influențeze decizii care au permis dezvoltarea unor astfel de situații". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel