Data publicării:

Soarta președintelui sud-coreean suspendat, pe masa Curții Constituționale. Cetățenii cer înlăturarea sa definitivă

Autor: Iulia Horovei | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cetățenii „Țării dimineților liniștite” așteaptă decizia Curții Constituționale, care va stabili dacă președintele Yoon Seok Yeol, suspendat temporar din funcție, va fi îndepărtat definitiv sau va reveni la conducerea țării.

Curtea Constituțională a Coreei de Sud va hotărî, vineri, 4 aprilie, dacă președintele destituit Yoon Seok Yeol va fi reinstalat sau îndepărtat definitiv din funcție, în urma decretului său temporar privind legea marțială, care a declanșat o criză într-o țară considerată un model de succes democratic, transmite Reuters.

Soarta lui Yoon este incertă, după ce instanța a surprins opinia publică amânând verdictul și deliberând în secret timp de peste cinci săptămâni.

Curtea este programată să pronunțe verdictul în dimineața zilei de vineri (ora 11.00 a Coreei de Sud, ora 05.00 a României) într-o transmisiune televizată la nivel național.

Yoon nu este așteptat să participe, însă, dacă va fi demis oficial, vor fi organizate noi alegeri electorale în termen de 60 de zile. Dacă va fi reinstalat în funcție, va trebui să facă față provocării de a conduce a patra economie a Asiei în contextul tarifelor severe impuse de Statele Unite, principalul său aliat în privința securității.

Yoon Seok Yeol, comparat cu un dictator

Verdictul va pune capăt lunilor de turbulențe politice, care au umbrit eforturile de a gestiona relația cu noua administrație a președintelui american Donald Trump, într-un moment de încetinire a creșterii economice.

În plus, Yoon, în vârstă de 64 de ani, este judecat pentru acuzații de insurecție. Acesta a devenit primul președinte sud-coreean în funcție arestat pe 15 ianuarie, dar a fost eliberat în martie, după ce un tribunal a anulat mandatul de arestare, invocând incertitudini legate de legalitatea procedurilor de anchetă.

Criza a fost declanșată de decretul său privind legea marțială din 3 decembrie, pe care Yoon l-a justificat prin necesitatea de a elimina „elementele anti-stat” și de a contracara presupusa folosire abuzivă a majorității parlamentare de către Partidul Democrat din opoziție, care, potrivit lui, distrugea țara.

Yoon a ridicat decretul după șase ore, după ce parlamentarii au sfidat eforturile forțelor de securitate de a bloca accesul în Parlament și au votat împotriva acestuia. Yoon a susținut că nu a intenționat niciodată să impună pe deplin o stare de urgență militară și a încercat să minimalizeze impactul deciziei, afirmând că nimeni nu a fost rănit.

Avocații Parlamentului sud-coreean care cer destituirea lui Yoon l-au comparat cu un dictator în timpul procesului de la Curtea Constituțională, care este formată din opt judecători, unul dintre locuri fiind vacant. Conform Constituției, cel puțin șase dintre ei trebuie să fie de acord pentru ca Yoon să fie înlăturat.

Tensiuni politice și sociale ridicate în așteptarea verdictului Curții Constituționale

Așteptarea de peste o lună pentru această decizie a accentuat tensiunile dintre partidul de guvernare, ai cărui membri cer reinstalarea lui Yoon, și opoziție, care susține că revenirea sa ar reprezenta o amenințare gravă la adresa ordinii constituționale a țării.

Diviziunile din societate s-au adâncit, cu grupuri mari de sud-coreeni care au umplut străzile din Seul în serii de proteste atât pro, cât și contra destituirii lui Yoon, iar retorica politică a devenit tot mai înflăcărată.

Poliția se pregătește pentru posibile acte de violență și intenționează să mobilizeze peste 14.000 de ofițeri în capitală.

Totuși, analiștii consideră că verdictul de vineri va avea un impact minor în calmarea tensiunilor.

Experții se întreabă, de asemenea, dacă Yoon, afectat grav de scandaluri personale și conflicte politice, va putea fi eficient în ultimii doi ani ai mandatului său, chiar dacă își va relua responsabilitățile.

Majoritatea opiniei publice sprijină destituirea lui Yoon, potrivit sondajelor, deși susținerea a scăzut față de primele zile de după decretul privind legea marțială.

Un sondaj Gallup Korea, publicat săptămâna trecută, a arătat că 60% dintre respondenți consideră că Yoon ar trebui destituit.

Citește și: 3 aprilie, în istorie: SUA instituie Planul Marshall pentru reconstrucția Europei devastate de Al Doilea Război Mondial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel