Accidentele cerebrale pot fi prevenite cu fructe acre
Femeile care consumă în mod regulat fructe acre, cum ar fi portocalele sau grapefruitul, îşi pot reduce astfel riscul de a suferi un accident cerebral, potrivit unui studiu american citat de AFP.
Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj făcut de infirmiere din SUA, timp de aproape 14 ani, în rândul a 69.622 de paciente, care au răspuns la întrebări privind alimentaţia lor, inclusiv consumul de fructe şi legume.
Scopul cercetării a fost studierea efectelor flavonoidelor - substanţe conţinute în special în fructe, legume, ciocolată amăruie şi vin roşu - asupra sănătăţii.
Cercetătorii au descoperit că pacientele care mâncau mai multe portocale şi grapefruit şi beau suc din aceste fructe îşi reduceau riscul de a suferi un atac cerebral cu 19%.
Principalul autor al studiului, Aedin Cassidy, a explicat că reducerea riscului de atac cerebral este legată de consumul de fructe şi legume, mai exact de aportul de vitamina C.
"Flavonoidele sunt cunoscute pentru că oferă o anumită formă de protecţie, influenţând diferite mecanisme, cum ar fi ameliorarea funcţiilor vaselor sanguine sau efectul antiinflamator", a mai spus Cassidy, profesor de nutriţie la Facultatea de medicină a Universităţii East Anglia din Norwich, Marea Britanie.
Cercetătorii speră ca studii ulterioare să aducă lămuriri suplimentare privind această legătură care ar exista între consumul de fructe acre şi reducerea riscului de atac cerebral la femei, recomandându-le acestora din urmă să consume mai degrabă fructe decât sucuri derivate, care conţin aditivi bogaţi în zahăr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News