A fost inventat robotul care poate recolta analize pentru depistarea COVID-19
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Un inventator din Egipt, ţară care se confruntă în prezent cu un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, testează, în cadrul unui spital privat la nord de Cairo, un robot acţionat de la distanţă care recoltează analize pentru COVID-19, verifică temperatura pacienţilor şi îi atenţionează dacă nu poartă mască.

Mahmoud el-Komy, inventatorul robotului denumit Cira-03, spune că dispozitivul său poate contribui la limitarea expunerii la infecţie şi la prevenirea transmiterii virusului, informează Reuters. Realizarea robotului, dotat cu o faţă asemănătoare celei umane, precum şi cap şi braţe robotice, poate recolta analize sangvine, realiza electrocardiograme şi radiografii, afişând rezultatele pe un ecran ataşat în zona pieptului.

Am încercat să fac robotul să pară mai uman, astfel încât pacientul să nu simtă teamă în preajma sa. Ca să nu aibă senzaţia că este o cutie care dă buzna peste el, a spus inventatorul.

Au existat răspunsuri pozitive din partea pacienţilor. Au văzut robotul şi nu le-a fost teamă. Dimpotrivă, încrederea e mai mare întrucât robotul are o precizie mai mare decât oamenii, a mai spus el. Pentru a recolta probe în vederea detectării coronavirusului, Cira-03 fixează bărbia pacientului, iar apoi întinde unul dintre braţe, echipat cu un tampon, pe care îl introduce în cavitatea bucală, citează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel