Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită la Festivalul ”Aici-Acolo” / Foto
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
În perioada 25-28 mai 2023, la București are loc Festivalul ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta pe 28 mai).

Anterior anului 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial la 21 noiembrie 2007.

Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, care a stabilit marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni în ultima duminică a lunii mai.

Proiectul legislativ a fost susţinut de 42 de deputaţi şi senatori şi a fost votat la 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor, de un număr de 299 de deputaţi prezenţi, potrivit unui comunicat remis Agerpres. În expunerea de motive se arată că alegerea datei pentru marcarea unei astfel de zile a venit ca urmare a solicitărilor transmise de comunităţile de români din afara graniţelor naţionale.

În acest an, pentru marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni, este organizat în perioada 25-28 mai 2023, la Bucureşti, Festivalul "Aici-Acolo", care cuprinde o serie de evenimente derulate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România. Acest demers aduce împreună artişti români din ţară şi din străinătate, din diverse domenii de creaţie: artă, design, muzică, literatură etc. Sunt aşteptaţi peste 300 de români din vecinătatea României (Moldova, Serbia, Ucraina etc.) sau din ţări mai îndepărtate (Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franţa, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia etc.). Accesul este gratuit. Festivalul a fost iniţiat în 2017 de Administraţia Prezidenţială, cu scopul articulării unui liant între românii din ţară şi cei din străinătate, pentru dezvoltarea unor comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte, potrivit comunicatului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.


Deopotrivă, pentru marcarea acestei zile, Orchestra Camerata Regală şi Corul Regal, sub bagheta dirijorului Răzvan Apetrei, concertează, la 27 mai 2023, ora 17.30, în Sala de Piatră a Castelului din Balcic, în cadrul proiectului "Concert Regal la Balcic", organizat de Institutul Cultural Român. Evenimentul este dedicat memoriei reginei Maria a României şi va include şi proiecţia filmului documentar "Maria - inima României", în regia lui Trevor Poots. Solista serii va fi tânăra soprană Isabela Stănescu, conform comunicatului de presă al Institutului Cultural Român.

Legea 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni reprezintă cadrul legal de reglementare a drepturilor persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României. Scopul legii este menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel