Data publicării:
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. KLAUS IOHANNIS, la ALBA IULIA. A citit discursul de pe foaie
O zi națională, doi președinți: unul la București pentru ultima oară, Traian Băsescu, și celălalt la Alba Iulia, pentru prima oară, Klaus Iohannis.
În timp ce Traian Băsescu a fost primit în huiduieli în Piața Constituției din București, Klaus Iohannis a fost aplaudat de mulțimea de câteva sute de persoane. Președintele ales a fost întâmpinat cu pâine și sare și cu palincă de către un grup de localnici îmbrăcați în costume populare. Klaus Iohannis a stat de vorbă cu câțiva veterani de război și a primit drapelul ștafetei 'Stele pentru Veterani', constituită din 130 de militari care au pornit spre Alba Iulia încă din 24 noiembrie din 21 de garnizoane din țară.
Klaus Iohannis a ținut un amplu discurs la Alba Iulia, acolo unde în urmă cu 96 de ani se înfăptuia unirea tuturor românilor. Klaus Iohannis, aspru criticat în campania prezidențială pentru că a citit discursul de pe prompter, a citit discursul de la Alba Iulia de pe foaie.
Iată ce a spus Klaus Iohannis:
"1 decembrie este o specială pentru națiunea noastră. În 1918, Marea Unire a vrut o expresie teritorială şi institutională. A însemnat desăvârşirea statului naţional unitar. Nu este doar Ziua Națională a României, nu este doar un moment istoric, este ziua simbolică în care trebuie să reflectăm asupra unității naționale. După 96 de ani putem vorbi, din nou, despre unitate națională. Suntem, astăzi, o națiune de cetățeni, care a aratat, în fața întregii lumi, că prețuiește valorile democrației, că are curaj, că-și dorește o schimbare. Ca președinte al României, îmi propun să descoperim împreună ideea de unitate națională, care înseamnă asumarea unor obiective naționale, acțiune comună, refacerea încrederii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanțe. În perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naţionale legate de locul ei în Europa şi în lume, de reducerea decalajelor între regiuni, de conectarea la Europa. (...) Naţiunea română va fi puternică prin unitatea ei, prin refacerea încrederii. Fiecare dintre noi are un rol în această construcţie. Obiectivele personale nu pot fi desupra celor comune. Viitorul nu ni-l construim în functie de circumstanţe, ci printr-un act de voinţă asumată. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News