Zilele Culturii Sefarde la București. Evenimentul va avea loc în perioada 17-19 octombrie
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
În perioada 17-19 octombrie 2023, Institutul Cervantes din București și Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren”, în colaborare cu Ambasada Spaniei la București, Ambasada Republicii Mexic la București, Institutul Mexican de Cinematografie IMCINE, Forumul B´nai B´rith „Dr. Moses Rosen” și Fundația Familiei Menachem H. Elias, organizează, la sediul Institutului (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38), cea de-a VIII-a ediție a Zilelor Culturii Sefarde la București.  

Evenimentul, deja tradițional în spațiul cultural românesc, va beneficia și în acest an de prezența unor personalități de prestigiu ale culturii sefarde. Participarea la evenimentele din program este cu acces liber, cei interesați să rezerve un loc fiind invitați să transmită un mesaj în acest sens pe adresa [email protected].  

PROGRAM:     

17 octombrie 2023  

18.00-18.30: Deschiderea celei de-a VIII-a ediții a Zilelor Culturii Sefarde, în prezența E.S. Dl. Reuven Azar, Ambasadorul Israelului la București, și a E.S. Dl. José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, Ambasadorul Spaniei la București  

Vernisajul expoziției „Pe urmele lui Jacques Menachem Elias. Documente, imagini și mărturii ale unei istorii uitate” (eveniment organizat în colaborare cu Fundația Familiei Menachem H. Elias)  

18.30-20.30: Proiecția filmului Novia que te vea / Like a bride, regia Guita Schyfter, Mexic, 1994, un lungmetraj care abordează integrarea culturală a comunităților evreiești în Mexic (v.o. spaniolă, cu subtitrare în limba engleză; 114 minute).  

   

18 octombrie 2023  

18.00-19.30: Masă rotundă cu tema „Personalități sefarde în lumea științifică”  

Participă: Laura Albani – directoarea Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Metin Delevi – scriitor și jurnalist (Turcia), lector dr. Anca Tudorancea – Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren”, Facultatea de Litere a Universității din București  

Moderator: conf. univ. dr. Felicia Waldman – Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren”, Facultatea de Litere a Universității din București, președinta Forumului B’nai B’rith România.  

19.30-20.30: Demonstrație de bucătărie sefardă: preparate specifice, istorie, interacțiuni  

   

19 octombrie 2023  

18.00-18.30: Recital de chitară susținut de artistul Maxim Belciug.  

Din programul: A la una; Yo me levantí un lunes; Avridme, galanica; Endecha; Arvolicos d'almendra; Petenera; Ya salió de la mar; Cuando el rey Nimrod; Los bilbilicos; Avre tu puerta cerrada; Adios, querida; Ya vendrá; Bendigamos; El Dio alto  

18.30-20.00: Proiecția filmului Leona, regia  Isaac Cherem, Mexic, 2018, dramă, o poveste de dragoste din Mexico City între o tânără evreică, originară din Siria și un tânăr neevreu.  (v.o. spaniola, subtitrare în limba engleză, 94 min.)   

PREZENTAREA INVITAȚILOR:  

Felicia Waldman – este conferențiar univ. dr., coordonatoare a Centrului de Studii Ebraice „Goldstein Goren” al Universității din București, editor al revistei Studia Hebraica și președinta Forumului B’nai B’rith România. Este profesor afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valery din Montpellier și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, precum și profesor invitat la Institutul Diplomatic Român. Domeniile sale de expertiză includ misticismul evreiesc, educația despre Holocaust și patrimoniul evreiesc din România. A publicat mai multe cărți și peste 30 de articole și a coeditat 3 volume pe aceste teme.  

Anca Tudorancea (Ciuciu) este doctor în filosofia culturii la Universitatea din București (2011), lector universitar la Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren”, Facultatea de Litere – Universitatea din București, cercetător și secretar științific la Centrul pentru Studiul Istoriei  Evreilor din România „Wilhelm Filderman” – Federația Comunităților Evreiești din România. Cărțile și studiile sale analizează trecutul cartierelor evreiești din București, imaginea și imaginarul Bucureștiului evreiesc, fotografia de familie și fotografii evrei, comunitatea evreiască din România în secolele XIX-XX.  

Laura Albani – directoarea Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” este absolventă a Academiei de Arte Plastice din București, secția scenografie de teatru – film – tv. Manager cultural, Laura Albani și-a început cariera în domeniul artei și jurnalismului, a predat în cadrul Catedrei de Desen și Istoria Artei (UAP) și a participat la diverse proiecte culturale cu impact major, cum ar fi Bienala de Arhitectură din Veneția 2023.  

Metin Delevi  este jurnalist și scriitor, autorul volumelor Atleții evrei în istoria sportului din Turcia și Francmasoneria europeană 1933-1945. Are în pregătire o carte despre Evrei, evrei otomani și armata otomană: 1326-1923. A fost curator al unei expoziții aparținând Fundației Muzeului Evreilor Turci („Primul Război Mondial / Războiul de la Çanakkale și evreii otomani”) și al unor expoziții proprii „Evreii turci și sportul”, „Holocaustul prin ochii Annei Frank”. A reprezentat comunitatea evreiască turcă în cadrul unor platforme internaționale axate pe probleme legate de Holocaust. În prezent, este membru al delegației turcești pentru IHRA, membru al Consiliului de consilieri al Fundației Rabinatului Șef din Turcia și consultant pentru Muzeul Evreiesc.  

Maxim Belciug este unul dintre cei mai apreciați muzicieni autohtoni. Neobosit, implicat în multe proiecte fie ca solist, fie alături de alţi artişti – instrumentişti sau cântăreţi – dintre care mulţi îi datorează afirmarea, Maxim Belciug a reuşit cu discreţie să-şi clădească de-a lungul anilor o solidă reputaţie de promotor al unui tip de act artistic bazat pe sinceritate şi directețe. A cântat mult, în diverse formule camerale, atât în ţară, cât şi în străinătate (Serbia, Ungaria, Polonia, Austria, Franţa, Scandinavia, Italia, Spania), dar cel mai bine se simte în recitalurile solo, atunci când, singur cu chitara sa, poate da frâu liber fanteziei, transformând matematica riguroasă a partiturii în pasiune.  

PREZENTAREA FILMELOR:  

Novia que te vea / Like a bride, regia Guita Schyfter, Mexic (v.o. spaniolă cu subtitrare în limba engleză; 114 minute).  

Filmul povestește aventurile, suferințele și iubirile a două tinere evreice mexicane la începutul anilor 1960 în Mexic. Una dintre ele este de origine sefardă și provine dintr-o familie conservatoare; cealaltă  aparține unei familii central europene cu tradiții foarte diferite. Întâlnirile acestor tinere femei, felul lor diferit de a fi și de a se regăsi în lumea celor două culturi, evreiască și mexicană, dau naștere unei adevărate meditații asupra pluralității sociale, a inserției și coexistenței minorităților culturale în corpul majorităților naționale.  

   

Leona, regia  Isaac Cherem , Mexic, 2018, dramă,  (v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză, 94 min.)  

Primul lungmetraj semnat de regizorul Isaac Cherem narează o poveste de dragoste în Mexico City: Ariela, o tânără evreică dintr-o familie foarte tradițională, se îndrăgostește de Ivan, un tânăr neevreu. Relația lor, față de care se opun nu doar familia ei, ci și alți membri ai comunității, trebuie să se confrunte cu regulile care stau la baza lumii în care a crescut, chiar cu riscul de a suporta, de una singură, consecințele exilului.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel