UPDATE: Lansarea a fost amânată / Zi istorică pentru NASA. Racheta Artemis-1 va fi lansată spre Lună. Momentul, transmis live - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Watch our mega Moon rocket NASA's Space Launch System get fueled up for launch. Follow NASA's Exploration Ground Systems for updates on propellant loading in preparation for the #Artemis I liftoff from NASA's Kennedy Space / Foto: Facebook NASA
Watch our mega Moon rocket NASA's Space Launch System get fueled up for launch. Follow NASA's Exploration Ground Systems for updates on propellant loading in preparation for the #Artemis I liftoff from NASA's Kennedy Space / Foto: Facebook NASA
NASA va lansa astăzi racheta Artemis-1 pe Lună.

UPDATE: Lansarea rachetei Artemis nu va mai avea loc astăzi, anunță Antena 3. Ar exista probleme tehnice.

_________________________________________________________________________________________

Reîntoarcerea mult așteptată a NASA pe Lună este mai aproape ca niciodată, odată cu lansarea în această seară a celei mai mari și mai puternice rachete construite vreodată. Artemis-1 va fi lansată la ora 15:30 de pe aceeași platformă folosită de ultima misiune Apollo acum 50 de ani, scrie ABC.

"Vom lansa singura navă spațială din lume concepută pentru a transporta oameni în spațiul adânc, deasupra celei mai puternice rachete", a spus șeful NASA Bill Nelson.

Ca parte a misiunii de testare Artemis 1, nava spațială Orion va zbura fără pilot către Lună, unde va orbita câteva săptămâni. Nava se va întoarce apoi pe Pământ. Întreaga misiune va dura 42 de zile. Capsula navei Orion va trebui să cadă în Oceanul Pacific, în largul coastei Californiei, pe 10 octombrie. Zborul de probă ar trebui să demonstreze pregătirea rachetei SLS și a navei spațiale Orion pentru o misiune cu echipaj.

Vehiculul de lansare SLS dezvoltat de Boeing Corporation este în prezent cel mai puternic din lume. În versiunea de bază, este capabil să lanseze 95 de tone de sarcină utilă pe orbită. Modificările promițătoare ale vehiculului de lansare ar trebui să ofere o creștere a capacității de transport cu până la 130 de tone.

Când va fi realizată misiunea Artemis

Conform planului NASA, în 2024 este planificată realizarea misiunii Artemis 2, în care un echipaj cu patru astronauți va merge pe Lună. Nava spațială cu echipaj va trebui să zboare în jurul satelitului natural al Pământului. După un lung zbor în spațiu, nava de coborâre a lui Orion cu astronauți va cădea în Oceanul Pacific. Ca parte a misiunii Artemis 3, care este programată în prezent pentru 2025, astronauții americani vor trebui să aterizeze pe suprafața Lunii.

Programul Artemis a fost făcut public în septembrie 2020. Scopul său principal este întoarcerea, la 53 de ani de la ultima misiune, a astronauților americani pe suprafața lunară, construirea unei stații și pregătirea condițiilor pentru o eventuală colonizare a Lunii în viitor. Potrivit experților americani de la The Planetary Society, NASA a dezvoltat vehiculul de lansare SLS și nava spațială Orion timp 17 ani. În aceste scopuri, agenția a cheltuit aproximativ 50 de miliarde de dolari.

Patru lucruri neştiute despre Artemis-1

Artemis este, în mitologia greacă, sora geamănă a zeului Apollo şi zeiţa Lunii, aşa că numele ales nu este întâmplător. 

"În acest moment, jumătate din populaţia lumii nu a văzut pe nimeni păşind într-o altă lume. Va fi primul lor pas pe Lună, când se va întâmpla. Facem lucrurile diferite acum, totul este instant, totul va fi difuzat în JD. Va fi extraordinar, va fi zgomotos, dar la finalul zilei vom trimite oameni spre o lume nouă şi sperăm ca de data asta să fie un efort global, în loc de două ţări aflate în competiţie una cu cealaltă", a declarat Keith Cowing, editorul site-ului NASA. 

Pe Instagram, BBC a arătat cele patru lucruri mai puţin cunoscute despre această misiune. Iată-le:

1. Racheta va arde o cantitate de combustibil egală cu volumul unui bazin olimpic. 

2. Pe platforma de lansare, înălţimea rachetei va fi de 98 de metri, adică mai mult decât Big Ben, celebrul turn cu ceas din Londra. 

3. Cabina în care ar trebui să fie echipajul uman are spaţiul egal cu cel al unei rulote medii. 

4. Artemis va duce echipaj uman spre Lună, dacă misiunea de luni va avea succes. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel