Zi de FOC în Parlament. VOT pentru candidaţii la CNCD și Curtea de Conturi
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Plenul comun al Parlamentului decide, marţi, care dintre cei 23 de candidaţi pentru Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cu avize favorabile de la comisiile de specialitate, vor ocupa funcţiile vacante.

Votul va fi secret, cu buletine de vot. Luni, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor şi Comisia pentru egalitate de şanse din Cameră au acordat 23 de avize favorabile şi unul negativ pentru candidaţii la şapte locuri vacante din Colegiul Director al CNCD.

Iniţial, 26 de candidaţi s-au înscris pentru ocuparea a şase mandate complete de membru în Colegiul Director al CNCD şi un rest de mandat, până în 2023. Mandatele complete sunt de cinci ani.

Candidații cu avize favorabile

Ulterior, Radu Potcoavă (candidat pentru un mandat complet) şi Doru Frunzulică (pentru un rest de mandat) s-au retras din cursă. Printre candidaţii cu avize favorabile se numără actualul preşedinte al CNCD, Astalos Csaba, propus de grupurile parlamentare ale UDMR pentru un nou mandat.

Pe lista cu avize favorabile mai sunt actuali membri ai Colegiului Director al CNCD, printre care Luminiţa Gheorghiu, Ilie Dincă, susţinut de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Cristian Jura, Tatiana Sandu, Claudia Popa, susţinută de grupurile parlamentare ale PNL.

Şi senatorul PSD Adrian Diaconu a primit un aviz favorabil pentru un mandat complet, iar Moţa Maria, susţinută de liberali, este unicul candidat pentru restul de mandat care expiră în 2023, pentru care comisiile de specialitate s-au pronunţat cu un aviz favorabil.

De asemenea, de comisiile de specialitate au trecut Ionuţ Mavrichi, consilier patriarhal la Patriarhia Română între anii 2016-2019, susţinut de grupurile parlamentare ale PMP pentru un loc în Colegiul Director al CNCD, şi Cătălina Olteanu, propusă de grupurile USR.

Ceilalţi candidaţi cu avize favorabile sunt: Marta-Iozefina Bencze, Florin Danciu (consilier parlamentar la Comisia pentru sănătate şi familie de la Camera Deputaţilor), Horia Grama (consilier la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor), Noni-Emil Iordache (consilier în Guvern), Luminiţa Gabriela Pruteanu, Valentina Filofteia Şerban (solistă de muzică populară), Daniela Ştefănescu (consilier superior în corpul de control al prim-ministrului), Dan Tănasă (fost jurnalist independent), Laurenţiu Tănase (fost membru al Colegiului CNSAS, fost secretar de stat în Ministerul Culturii), Mădălina Tomescu, Daniela Tontsch (membru în Consiliul General al Institutului Român pentru Drepturile Omului), Andrei Bursucă, Lavrin-Ioan Covaci. Ioana Enache a primit aviz negativ pentru depunerea unui dosar incomplet. 

Şapte candidaţi pentru Curtea de Conturi şi Autoritatea de Audit

Şapte candidaţi pentru Curtea de Conturi şi Autoritatea de Audit urmează să fie votaţi, marţi, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Senatorii şi deputaţii din Comisiile de buget-finanţe au dat luni aviz pozitiv candidaturilor lui Ilie Sârbu - pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi Niculae Bădălău (PSD) - pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014, potrivit Hotărârii Parlamentului nr 28/2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi, potrivit raportului comisiilor de specialitate.

Au mai primit avizul parlamentarilor comisiilor de buget; pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi: Sorin Lazăr, Ion Călin, Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020), Dezso Csongor - Attila, Adrian Popa. Au existat 16 dosare retrase, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel