Data actualizării:
Data publicării:

Zelenski vrea crearea unei coaliții cu România pentru a doborî rachetele rusești

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe 4 august că Kievul va discuta cu NATO despre crearea unei coaliții de țări care să ajute la doborârea rachetelor rusești deasupra teritoriului ucrainean.

Rachetele sau dronele rusești au pătruns de mai multe ori în spațiul aerian al Poloniei și României, iar resturi ale acestora au fost găsite pe teritoriile celor două țări membre NATO, care se învecinează cu Ucraina.

Bucureștiul și Varșovia au trimis în mod repetat avioane de vânătoare pentru a-și proteja spațiul aerian, în timp ce forțele rusești au lansat atacuri aeriene de mare amploare asupra Ucrainei, însă aceste avioane nu au fost folosite niciodată pentru a distruge aceste ținte.

„Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a folosi avioane de luptă din țările vecine împotriva rachetelor rusești care lovesc Ucraina în direcția vecinilor noștri. În primul rând, țările alianței,” a spus Zelenski.

Vorbind cu jurnaliștii, președintele a descris o astfel de inițiativă drept „o responsabilitate foarte mare” care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar a cerut diplomaților să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta această problemă.

„Vreau să încercăm acest instrument pentru ca țările NATO să poată discuta cu Ucraina despre posibilitatea unei mici coaliții de țări vecine care să doboare rachetele inamice (deasupra Ucrainei),” a adăugat el.

Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat la mijlocul lunii iulie că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul polonez, în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei. Propunerea a fost inclusă într-un acord de securitate semnat între cele două națiuni.

Aceste incidente au determinat NATO să analizeze mai atent situația de securitate în regiune și să ia în considerare măsuri suplimentare de protecție. Zelenski, a propus crearea unei coaliții de țări care să intervină pentru a doborî rachetele și dronele rusești deasupra teritoriului ucrainean, înainte ca acestea să poată reprezenta o amenințare pentru statele vecine.

Ideea a întâmpinat o opoziție puternică din partea altor membri NATO. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că doborârea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei „nu intră în discuție”, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sugerat că un astfel de pas ar implica alianța în război.            

Dezinformarea și impactul mediatic: Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri și postări care susțineau că apărarea antiaeriană a României și Poloniei a doborât drone rusești. Deși aceste afirmații au fost dezmințite oficial de către autoritățile române și poloneze, ele au contribuit la creșterea tensiunilor și la alimentarea temerilor legate de o posibilă escaladare a conflictului.

Prezența dronelor rusești pe teritoriul României și Poloniei subliniază vulnerabilitățile cu care se confruntă aceste țări în contextul războiului din Ucraina. În timp ce NATO continuă să-și reafirme angajamentele de apărare colectivă, situația evidențiază necesitatea unor măsuri de prevenire și răspuns rapide pentru a preveni escaladarea și implicarea directă în conflict.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel