Zelenski, vizită surpriză în Arabia Saudită, la prietenul lui Putin: „Suntem foarte aproape de organizarea primului Summit pentru Pace”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit în Arabia Saudită într-o vizită de lucru, marți, pentru a se întâlni cu Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman, conform unei declarații postate pe contul său de Telegram, scrie Reuters.

Zelenski a scris că principalele subiecte de discuție vor fi formula de pace a Kievului pentru încheierea invaziei Rusiei, precum și întoarcerea captivilor și a persoanelor deportate.

Ucraina a organizat mai multe întâlniri multilaterale pentru a discuta formula de pace cu reprezentanți din zeci de țări.

Kievul speră să organizeze un Summit pentru Pace în Elveția care să implice liderii acestor națiuni, în această primăvară.

"Acum suntem foarte aproape de organizarea primului Summit pentru Pace și ne bazăm pe sprijinul activ continuu din partea Arabiei Saudite," a scris Zelenski în declarația sa.

Arabia Saudită a acționat anterior ca mediator în schimburile de prizonieri între Ucraina și Rusia. Zelenski a declarat că este sigur că întâlnirea sa de marți va "aduce rezultate" în acest sens.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă la Kiev, că Rusia a reuşit să pună mâna pe planurile contraofensivei ucrainene din 2023 înainte chiar ca aceasta să înceapă, dar că Ucraina are un ”plan clar” pentru o nouă contraofensivă, transmit AFP şi Reuters.

”Planurile noastre de contraofensivă erau pe masa Kremlinului înainte ca acţiunile contraofensivei să înceapă”, a spus el despre operaţiunea al cărei eşec a dat o lovitură dură Ucrainei.

Preşedintele a adăugat că Ucraina are un ”plan clar” pentru o nouă contraofensivă împotriva forţelor ruse, dar că nu poate da detalii despre aceasta.

Potrivit lui Zelenski, schimbările majore de la conducerea armatei, în primul rând înlocuirea şefului de Stat Major, au avut legătură cu noul plan de acţiune pe câmpul de luptă.

”Acest plan este legat de o schimbare de conducere, există schimbări corespunzătoare. Vor fi pregătite câteva planuri din cauza unei scurgeri de informaţii”, a spus el, fără alte detalii.

Armata rusă continuă să înainteze în Ucraina după ce a cucerit bastionul Avdiivka şi a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean de la începutul anului, a informat marţi ministrul apărării rus, Serghei Şoigu.

"După stabilirea controlului asupra importantului bastion inamic Avdiivka, forţele ruse continuă să-şi îmbunătăţească poziţiile în sectoarele Doneţk şi Kupiansk, ocupând poziţii înalte de la armata ucraineană. De la începutul anului, 327 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de forţele naziste", a declarat Şoigu.

Potrivit declaraţiilor sale, în ultima săptămână armata rusă a expulzat forţele ucrainene din oraşele Pobeda, Lastocikine şi Severne din regiunea Doneţk, anexată ilegal de Rusia în septembrie 2022.

"Ca urmare a acţiunilor intense şi hotărâte ale militarilor noştri, potenţialul de război al Forţelor Armate ale Ucrainei este redus. Inamicul pierde în medie 800 de militari şi 120 de maşini de luptă în fiecare zi de la începutul anului, inclusiv cele de fabricaţie străină", a adăugat Şoigu.

Ministrul apărării rus a estimat numărul militarilor ucraineni căzuţi în luptă la peste 444.000, la câteva zile după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, furnizase cifra de 31.000 de soldaţi ucraineni ucişi de la începerea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel