Zelenski spune că armata rusă a pârjolit totul înainte de a părăsi Hersonul 
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul, relatează Reuters.

Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singura capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.

"Înainte de a părăsi Hersonul, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică: comunicaţii, apă, căldură, electricitate", a afirmat Zelenski într-un discurs înregistrat video.

"Ruşii de peste tot au acelaşi scop: să umilească oamenii cât de mult posibil. Dar vom reface totul, credeţi-mă", a continuat el.

Zelenski a spus că trupele ucrainene au preluat controlul a peste 60 de aşezări în regiunea Herson.

"Poliţia a lansat măsuri de stabilizare. Măsuri de stabilizare sunt în curs în Herson", a menţionat el.

SUA salută victoria armatei ucrainene în Herson

Casa Albă a salutat sâmbătă ceea ce pare să fie o "victorie extraordinară" pentru Ucraina după retragerea forţată a armatei ruse şi recucerirea oraşului Herson, în sudul ţării, relatează AFP.

"Se pare că ucrainenii tocmai au repurtat o victorie extraordinară: singura capitală regională capturată de Rusia în acest război s-a întors acum sub drapel ucrainean, ceea ce este cu totul remarcabil", a declarat presei consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care îl însoţeşte pe preşedintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgia.

Sullivan s-a exprimat după intrarea trupelor ucrainene în oraş, ceea ce reprezintă un nou eşec usturător pentru Moscova, după aproape nouă luni de război în Ucraina.

Retragerea forţelor ruse va avea "implicaţii strategice mai largi", în special atenuarea ameninţării pe termen lung din partea Rusiei asupra mai multor oraşe din sudul Ucrainei, printre care şi Odesa, a declarat el.

"Este un moment mare şi se datorează tenacităţii incredibile şi abilităţii ucrainenilor, cu sprijinul unit şi neclintit al SUA şi al aliaţilor noştri", a adăugat Sullivan.

Sullivan: Ucraina va decide



Întrebat despre informaţiile potrivit cărora administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi început să exercite presiuni asupra preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a lua în considerare negocieri cu Moscova, Jack Sullivan a declarat că Rusia, nu Ucraina este cea care trebuie să se decidă dacă să se aşeze sau nu la masa negocierilor.

Rusia, a spus el, continuă să aibă "revendicări trăsnite" cu privire la autoproclamatele sale anexări de pământuri ucrainene, chiar şi atunci când se retrage în faţa contraofensivei ucrainene.

"Ucraina este parte a păcii în acest conflict, iar Rusia este partea războiului. Rusia a invadat Ucraina. Dacă Rusia ar alege să înceteze să mai lupte în Ucraina şi să plece, ar însemna sfârşitul războiului. Dacă Ucraina ar alege să se oprească să se bată şi să abandoneze, ar însemna sfârşitul Ucrainei", a subliniat consilierul Casei Albe.

"În acest context, poziţia noastră rămâne aceeaşi ca în trecut şi, în mod fundamental, este în strânsă consultare şi în sprijinul preşedintelui Zelenski", a mai subliniat Sullivan, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel