Data publicării:

Zelenski prezintă "planul de victorie" al Ucrainei, pe care Moscova îl numește o escaladare

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele ucrainean vrea o "invitație necondiționată" de a adera la NATO și exclude cedarea de teritorii Rusiei, fiind doar câteva din punctele sale pentru "planul de victorie" al Ucrainei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a prezentat detaliile „planului său de victorie” într-un discurs adresat parlamentului, în care a recunoscut presiunile tot mai mari din partea aliaților pentru a negocia încheierea conflictului.

O „invitație necondiționată” de a adera la NATO se află în centrul planului pe care l-a propus în cadrul întâlnirilor private din Washington DC și în timpul turneului său prin capitalele europene, înainte de a-l dezvălui public la Kiev, miercuri.

Moscova a denunțat rapid propunerea lui Zelenski drept o escaladare

„Am auzit cuvântul 'negocieri' din partea partenerilor și cuvântul 'justiție' mult mai rar”, le-a recunoscut el parlamentarilor. Proiectul său era un răspuns la această chestiune, a spus el, oferind o șansă pentru o „pace decentă” pentru țară.

Un angajament de a permite Ucrainei să adere la NATO ar arăta liderului rus, Vladimir Putin, că planurile sale geopolitice sunt „destinate eșecului”, a declarat Zelenski.

Mai târziu, miercuri, Zelenski a discutat cu Joe Biden, care a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 425 de milioane de dolari (327 de milioane de lire sterline), ce include capabilități de apărare aeriană, muniții aer-sol, vehicule blindate și muniții critice, a precizat Casa Albă.

Aliații Ucrainei au fost precauți în privința extinderii conflictului de când Putin a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022 și a început să amenințe cu utilizarea armelor nucleare la scurt timp după.

Șeful NATO, Mark Rutte, a avut o reacție rezervată la planurile lui Zelenski, spunând că el și aliații „iau notă” de acestea. „Planul are multe aspecte și multe probleme politice și militare pe care trebuie să le discutăm cu ucrainenii pentru a înțelege ce se află în spatele lui, să vedem ce putem face și ce nu putem face”, a spus Rutte.

Moscova a denunțat rapid propunerea lui Zelenski drept o escaladare. „El împinge NATO într-un conflict direct cu țara noastră,” a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, reporterilor.

Zelenski a exclus, de asemenea, posibilitatea de a ceda teritorii Rusiei, deși analiștii au spus că pentru a opri luptele ar fi necesară cedarea controlului asupra unor teritorii cucerite în aproape trei ani de război.

Criza din Orientul Mijlociu a deturnat fonduri și atenție diplomatică de la Ucraina

Viziunea prezentată de Zelenski a fost, în mare măsură, o încercare de a schimba narațiunea globală în jurul perspectivelor Ucrainei, la fel de mult pe cât a fost un proiect militar strategic.

Pe măsură ce războiul la scară largă se apropie de al patrulea an, Rusia continuă să trimită soldați și arme într-o avansare lentă, dar constantă pe frontul de est.

Criza din Orientul Mijlociu a deturnat fonduri și atenție diplomatică de la Ucraina, iar dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA luna viitoare, Zelenski ar putea fi nevoit să-și prezinte cazul unei administrații ostile de la Washington.

Zelenski a descris o Ucraină care ar putea atinge o „pace justă” dacă aliații i-ar oferi capabilități mai bune de apărare și un mijloc strategic de descurajare non-nuclear, iar ulterior Kievul i-ar putea răsplăti pe cei care i-au fost alături prin oportunități de investiții.

Cheia potențialului economic al Ucrainei constă în depozitele sale de minerale strategice, pe care le-a evaluat la trilioane de dolari, inclusiv uraniu, titan, litiu și grafit, alături de solul său fertil, care produce o parte semnificativă din grâul mondial.

Acestea sunt „resurse de valoare strategică și vor întări fie Rusia și aliații săi, fie Ucraina și lumea democratică”, a declarat Zelenski.

După încheierea războiului cu Rusia, Ucraina va avea, de asemenea, trupe experimentate în luptă, care ar putea întări forțele NATO în Europa și la nivel global, a adăugat el.

Zelenski a susținut că sprijinirea Ucrainei este la fel de mult o chestiune de autoapărare cât și de solidaritate, descriind un război care se răspândește deja dincolo de Europa, cu soldați nord-coreeni luptând alături de trupele rusești pentru un stat care folosește arme iraniene și care este susținut de China.

„Rusia și aliații săi vor mai multe războaie. Și acesta este un fapt. Ei învață, iar cu cât au mai mult timp să învețe... cu atât mai mult va trebui să plătească lumea, din păcate și inevitabil, pentru dreptul la viață, pentru dreptul la pace”, a spus el, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel