Zelenski le cere liderilor G7 să adopte un 'Plan Marshall' (Reuters)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a solicitat joi liderilor din ţările G7 să aprobe un 'Plan Marshall' pentru reconstrucţia Ucrainei în urma pagubelor cauzate de invazia Rusiei, transmite Reuters.

'Avem nevoie de un plan clar pentru redresarea Ucrainei. Asemănător cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa după război', a afirmat Zelenski, conform unui discurs postat pe site-ul preşedinţiei.

Planul Marshall a fost un program de ajutor economic de miliarde de dolari acordat de Statele Unite ale Americii aliaţilor săi europeni după cel de-al Doilea Război Mondial. Banca Mondială a estimat faptul că reconstrucţia Ucrainei va costa aproximativ 500 de miliarde de dolari.

Războiul a început în urmă cu aproape 28 de luni, când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina. Mai mult, conflictul nu dă semne că se va încheia în curând, Rusia înregistrând uşoare cuceriri teritoriale în 2024.

De asemenea, Zelenski a afirmat faptul că recenta ridicare a restricţiilor cu privire la utilizarea de arme occidentale împotriva unor ţinte din interiorul Federației Ruse a oferit Ucrainei o protecţie suplimentară în faţa atacurilor aeriene, în special în oraşul Harkov (est).

'Cu toate acestea, suntem încă în căutarea unui Patriot suplimentar (sisteme de apărare aeriană) şi avem nevoie de mai mulţi paşi puternici care au fost făcuţi (pentru a îmbunătăţi) capacităţile noastre de lovituri cu rază lungă de acţiune', a zis preşedintele Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel