Zelenski îi acuză pe militarii ruși care se retrag că au minat zone din nordul Ucrainei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Militarii ruși care s-au retras din nordul Ucrainei ar fi minat zonele pe care ocupate după 24 februarie 2022.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat militarii ruşi că minează zone din nordul Ucrainei pe măsură ce se retrag sau sunt respinşi de forţele ucrainene, transmite sâmbătă Reuters.

Ucraina a informat că trupele sale au recăpătat controlul a peste 30 de oraşe şi sate din regiunea Kiev de când Rusia a anunţat în această săptămână o diminuare a operaţiunilor sale în jurul capitalei ucrainene pentru a se concentra asupra luptelor din estul ţării.

"În nordul ţării noastre, invadatorii pleacă. (Retragerea) e lentă, dar sesizabilă. În unele locuri sunt izgoniţi prin lupte. În altele, chiar ei îşi abandonează poziţiile", a declarat Zelenski într-un mesaj video dat publicităţii sâmbătă, fără să prezinte dovezi. "Minează tot acest teritoriu. Casele sunt minate, echipamentele sunt minate, chiar şi cadavrele", a spus şeful statului ucrainean.

Ministerul Apărării rus nu a răspuns unei solicitări a Reuters de a comenta acuzaţiile pe care agenţia de presă britanică spune că nu le-a putut verifica din surse independente.

Sâmbătă, serviciile de urgenţă le-au cerut locuitorilor din zonele recent eliberate din regiunea Kievului să fie vigilenţi, atrăgând atenţia că peste 1.500 de explozibili au fost găsiţi într-o singură zi în timpul unei verificări în satul Dmitrivka, la vest de capitală.

Zelenski a declarat că se fac eforturi pentru înlăturarea minelor şi securizarea zonelor, dar a avertizat locuitorii care au fugit de război să nu se întoarcă deocamdată.

"Este încă imposibil să revină la viaţa normală aşa cum era ea", a insistat el, conform Agerpres.

Zelenski îi avertizează pe colaboraționiști și critică „tăcerea“ Europei față de catastrofa din Mariupol

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cei care colaborează cu ruşii în zonele aflate sub controlul Moscovei din sudul Ucrainei să nu accepte locurile de muncă oferite de ocupanţi, transmite sâmbătă dpa.

În mesajul său video înregistrat difuzat zilnic, Zelenski a insistat că aceştia "nu vor putea evita" să răspundă pentru o astfel de colaborare.

Potrivit Ucrainei, Rusia încearcă să înfiinţeze administraţii pro-Moscova în zonele ocupate.

Totodată, Zelenski s-a adresat în limba rusă părinţilor tinerilor ruşi care au fost recrutaţi la 1 aprilie pentru efectuarea serviciului militar (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel