Zelenski, discurs în Parlamentul României. Laura Vicol: Sunt extrem de mândră de românii mei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Luni seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs în fața plenului reunit al Parlamentului României. Laura Vicol, deputat PSD, a spus, în exclusivitate pentru DC News, cum s-a văzut discursul lui Zelenski din sala de plen și ce rol are România n primirea refugiaților ucraineni.

Luni seară, președintele ucrainean Volodimi Zelenski a ținut un discurs în fața plenului reunit al Parlamentului României. Deși conexiunea a fost una precară, discursul președintelui ucrainean, dar și luările de cuvânt ale lui Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au compensat problemele tehnice (citește AICI).

Laura Vicol, deputat PSD, a vorbit despre importanța discursului președintelui ucrainean:

„Având în vedere gravitatea momentului prin care trece Europa, este irelevant cât de bun a fost din perspectivă ”tehnică” discursul președintelui Ucrainei. Înainte de orice, și liderii noștri și cel al Ucrainei au dat un semnal de unitate în fața acestei agresiuni fără precedent, în urma căreia milioane de oameni nevinovați suferă. Și am văzut în ultimele zile cât de mare este această suferință și unde a dus această agresiune de neiertat. Europa nu a mai văzut așa ceva din prima jumătate a anilor ’40 și mulți dintre noi credeau și sperau că nici nu va mai vedea vreodată. Și ironia tristă ne face să vedem așa ceva din partea unei țări al cărui popor a trecut prin Iad în acei ani.

În altă ordine de idei, mă bucur de faptul că președintele Ucrainei a făcut referire și la situația etnicilor români din Ucraina. Este un semnal important dat și am încredere că va exista un dialog consolidat între cele două părți, pe această componentă“, a precizat deputatul PSD.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Demisia lui Cîțu, probleme în coaliție? Laura Vicol (PSD), despre noul președinte PNL: Înclin să cred că ne vom îndrepta către o mai mare coerență în relația dintre partide

Rolul României în primirea refugiaților

De asemenea, Laura Vicol a vorbit și despre rolul pe care România îl are în primirea refugiaților ucraineni, în această perioadă de cumpănă pentru statul vecin:

„Ce se întâmplă acum este un test pentru toată Europa și chiar pentru comunitatea internațională implicată în efortul de sprijinire a Ucrainei. Sunt zeci de ani de când Europa nu a mai trecut prin așa ceva. Europa își adaptează acum mecanismele la noua realitate. În aceste condiții, putem spune că s-a făcut față cu brio.

Dincolo de efortul instituțional, sunt nespus de mândră de românii mei, de oamenii obișnuiți, pentru ce au făcut în această perioadă. Europa, întreaga lume, a văzut că românii sunt oameni buni, oameni de ispravă!

În ceea ce privește viitorul, toți sperăm ca acest rău să se încheie cât mai rapid. România nu este singură în acest efort și mă uit la semnalele partenerilor noștri, așa cum au fost declarațiile președintelui Biden, care a vorbit despre faptul că statele pe unde trec sau rămân cei mai mulți dintre refugiați trebuie și ele sprijinite de comunitatea internațională. Deja fondurile europene pot fi folosite și pentru a gestiona această criză“, a mai spus, pentru DC News, Laura Vicol.

CITEȘTE ȘI    -    Premierul Poloniei: Am fost acuzați de xenofobie, dar ne-am deschis inimile pentru 2,5 milioane de ucraineni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel