Zelenski, discurs în Parlamentul României. Chirieac: Recunoaşterea eforturilor României. Bilă albă în faţa comunităţii internaţionale
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Parlamentul României / Foto: Facebook, Parlamentul României
Parlamentul României / Foto: Facebook, Parlamentul României
Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut mai multe comentarii plecând de la discursul susţinut de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul României. 

"A spus lucruri importante, adevărate. A comparat regimul lui Putin cu regimul lui Ceauşescu. A subliniat masacrul de la Bucha. În relaţia bilaterală, a spus că îndată ce situaţia va permite, va începe negocieri pentru minoritatea română din Ucraina şi pentru minoritatea ucraineană din România. România are şansa, cinstea, onoarea şi privilegiul de a acorda cele mai multe drepturi minorităţilor din Uniunea Europeană. Este o valoare a României, pe care merită să o subliniem. 

Cred că formula corectă ar fi fost ”o să încep negocierile, o să fac tot ce pot, pentru ca minoritatea română din Ucraina să aibă aceleaşi drepturi ca minoritatea ucraineană din România”. Nu s-a întâmplat asta. Din această cauză, eu aş spune că discursul preşedintelui Zelenski din această seară a fost al doilea cel mai important. O să râdeţi! Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat dintr-o propoziţie şi drepturile minorităţii româneşti din Ucraina, dar şi importanţa Republicii Moldova. Sigur, şi preşedintele Zelenski a avut eleganţa să sublinieze importanta deosebită a Republicii Moldova, pentru că este o ţară care ne interesează în cel mai înalt grad. În rest au fost aceleaşi lucruri foarte importante. 

Să subliniem însă că discursul lui Zelenski în Parlamentul României este o recunoaştere a eforturilor României, care a primit peste 700.000 refugiaţi. România s-a aliniat imediat cerinţelor UE şi SUA. Din acest punct de vedere, în faţa comunităţii internaţionale, România bifează o bilă albă", a declarat Bogdan Chirieac la România TV: 

Ce a spus Marcel Ciolacu 

"Gândul meu se îndreaptă și către etnicii români din Cernăuți, Odesa, de pe tot cuprinsul Ucrainei. Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc și în care își cresc copiii. Și cred, domnule președinte, că tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre națiunile noastre”, a spus Ciolacu.

Discursul lui Zelenski, început cu probleme tehnice, terminat cu aplauze 

Discursul lui Volodimir Zelenski a început cu probleme, primele câteva zeci de secunde neputând fi auzite. De asemenea, au fost probleme şi cu traducerea, având în vedere că timp de secunde bune românii nu au putut înţelege ceea ce spunea Volodimir Zelenski. 

"În Ucraina, se decide soarta Europei Centrale şi a Mării Negre. Da, au fost impuse sancţiuni Rusiei, dar războiul durează deja de 40 de zile, după 8 ani de război în Donbass. Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina şi Europa, de aceea trebuie să fie privată de resursele economice. Opriţi tranzitul mărfurilor din şi spre Rusia. Nu mai importaţi resurse energetice din Rusia. Este nevoie de a impune alte sancţiuni. Fiecare politician al lumii democratice trebuie să susţină sub orice formă Ucraina. Acum se decide cine va câştiga războiul, libertatea sau tirania. Trebuie ca aceşti militari ruşi să răspundă în faţa legii, pentru infracţiunile comise pe teritoriul Ucrainei. 

Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie a sprijini libertatea. Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la refacerea Ucrainei după război. Potenţialul nostru, puterea noastră internă este mare, dar avem nevoie de susţinere pentru a reface viaţa în Ucraina", a spus Zelenski. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel