Data publicării:

Zelenski confirmă pentru prima dată implicarea Ucrainei în incursiunea din Kursk, menită să "mute războiul" pe teritoriul Rusiei

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut, pentru prima dată, implicarea armatei ucrainene în incursiunea desfășurată în regiunea rusă Kursk.

Rusia duce lupte intense contra a mii de soldaţi ucraineni la circa 20 de kilometri în interiorul regiunii Kursk, după ce marţi forţe ucrainene au efectuat o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.

Zelenski a afirmat că aceste acțiuni sunt menite "să mute războiul pe teritoriul agresorului". Declarația a fost făcută în discursul său video de sâmbătă seară, în contextul în care oficialii de la Kiev au evitat anterior să comenteze acest subiect, în pofida rapoartelor despre operațiunile militare ucrainene în zonă, care au început acum cinci zile.

Zelenski a subliniat că armata ucraineană desfășoară acțiuni decisive pentru a împinge războiul pe teritoriul Rusiei, menționând în mod special contribuția generalului Sîrski, comandantul apărării.

"Ucraina dovedește că este capabilă să facă dreptate și să exercite presiunea necesară asupra agresorului", a declarat Zelenski, referindu-se la operațiunile din Kursk.În discursul său, președintele ucrainean a vorbit și despre pregătirea unor noi măsuri pentru a limita capacitățile Rusiei, inclusiv prin sancțiuni internaționale coordonate cu aliații.

"În fiecare săptămână ar trebui să simțim impactul acestor sancțiuni, iar cei care încearcă să le eludeze trebuie să primească un răspuns din partea comunității internaționale", a precizat el.

Zelenski a mulțumit, de asemenea, partenerilor internaționali pentru noile pachete de ajutor militar oferite Ucrainei. Printre acestea se numără un pachet american ce include rachete pentru Stingers, obuze pentru HIMARS și artilerie de calibru 155 mm.

El a subliniat importanța asigurării unei logistici eficiente pentru a livra rapid acest ajutor pe linia frontului și a exprimat speranța în deciziile viitoare ale Statelor Unite, Regatului Unit și Franței, care ar putea aduce mai aproape o pace justă.

Pe de altă parte, în urma incursiunii ucrainene în regiunea Kursk, autoritățile ruse au evacuat peste 76.000 de persoane din zonele limitrofe Ucrainei. Ministerul pentru Situații de Urgență al regiunii Kursk, citat de agenția TASS, a anunțat că Rusia se confruntă cu lupte intense împotriva miilor de trupe ucrainene care au pătruns adânc în teritoriul rus, în ceea ce este considerat cel mai mare atac al Ucrainei asupra Rusiei de la începutul războiului, în 2022.

Deși Zelenski a lăudat joi armata ucraineană pentru capacitatea sa "de a surprinde și de a obține rezultate", la un eveniment dedicat reducerii birocrației în armată, nu a făcut nicio referire directă la situația din Kursk. Această recunoaștere publică vine în contextul intensificării operațiunilor militare și a tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

Autoritățile ruse susțin că au reușit să împiedice avansarea trupelor ucrainene mai adânc pe teritoriul rus și continuă să desfășoare operațiuni militare pentru a elimina forțele ucrainene din zonă. Situația a dus la evacuarea a câteva mii de oameni și la pierderi semnificative de vieți omenești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel