Zelenski anunță o nouă victorie a soldaților săi: Liman este complet eliberat - Video
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Zelenski anunță o nouă victorie a soldaților săi: Liman este complet eliberat / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Zelenski anunță o nouă victorie a soldaților săi: Liman este complet eliberat / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a anunțat că orașul Liman este complet eliberat de sub ocupația rușilor.

Volodimir Zelenski a anunțat duminică oraşul strategic Liman din estul ţării "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse, relatează Agerpres. Anunțul preşedintelui ucrainean vine la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk, transmite Reuters.

"Începând de la 12:30 (09:30 GMT), Liman este complet eliberat", a transmis Zelenski într-o înregistrare video scurtă, postată pe canalul său de Telegram.

Rusia ar fi suferit pierderi grele



Separat, serviciile de informaţii militare britanice au apreciat că, probabil, Rusia a suferit pierderi grele în timp ce forţele sale s-au retras din Liman, transmite dpa.

Oraşul Liman din regiunea Doneţk a fost "cel mai probabil apărat de elemente subdimensionate ale Districtelor Militare Vest şi Centru ale Rusiei, precum şi de contingente de rezervişti mobilizaţi voluntar", a transmis duminică Ministerul Apărării britanic în informarea sa zilnică.

"Forţa (rusă) a suferit probabil pierderi grele pe măsură ce s-a retras de-a lungul unicului drum de ieşire din oraş aflat încă sub controlul ruşilor", potrivit sursei citate.

Germania a anunţat că va livra Ucrainei primul din cele patru sisteme avansate de apărare aeriană IRIS-T. Kievul vrea și tancuri

Anunţul a fost făcut sâmbătă de ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite surprize la Odesa. Portul de la Marea Neagră a fost, în ultimele zile, ţinta atacurilor ruse cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană.

Ministrul Christine Lambrecht a avut convorbiri cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, într-un buncăr subteran, pe fondul sirenelor de avertizare a raidurilor aeriene. Este prima ei vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

'În câteva zile vom livra acest sistem foarte modern', a declarat Lambrecht pentru postul de televiziune ARD. Informaţia conform căreia Germania ia în considerare trimiterea în Ucraina a sistemului de apărare sol-aer IRIS-T, care costă 150 de milioane de euro, a apărut din luna mai.

Potrivit agenţiei Reuters, armata germană nu deţine în prezent acest sistem, relatează Rador. Lambrecht a ajuns la Odesa de la Chişinău, unde s-a întâlnit cu ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi.

Radio Chişinău transmite că Germania a promis să ajute Republica Moldova să achiziţioneze drone militare şi alte echipamente, în efortul guvernului moldovean de întărire a apărării. Din capitala moldoveană, ministrul german a îndemnat statele occidentale să nu se lase decurajate, în înarmarea Ucrainei, de ameninţările conform cărora Rusia ar putea folosi arme nucleare. 

Conducerea ucraineană cere guvernului german de câteva săptămâni să autorizeze livrarea de tancuri de luptă moderne care ar putea face diferenţa în lupta împotriva trupelor ruse. Nicio ţară NATO nu a furnizat până acum Kievului tancuri de luptă occidentale. Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că nu vrea să fie singurul care să livreze astfel de arme şi doreşte să adopte decizii doar în consultare cu aliaţii săi occidentali. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel