Data actualizării:
Data publicării:

Zelenski demite toți șefii de recrutare militară

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO Agerpres
FOTO Agerpres
Volodimir Zelenski a anunțat demiterea tuturor oficialilor responsabili cu recrutarea militară. Au fost declanșate peste 100 de cercetări penale.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat vineri demiterea tuturor oficialilor responsabili cu recrutarea militară, în contextul îngrijorărilor privind un sistem de corupție care le permite recruților să evadeze din armată, scrie Agerpres, citând AFP și Reuters.

”Îmbogăţirea ilegală, legalizarea fondurilor obţinute ilegal, profituri ilicite, transportul ilegal peste graniţă al recruţilor. Soluţia noastră: demitem toţi comisarii militari”, a anunţat Zelenski pe Telegram, după o anchetă anticorupţie.

Peste 100 de cercetări penale

Președintele ucrainean a afirmat că au fost declanșate 112 cercetări penale în urma unei inspecţii realizate de organele anticorupţie ucrainene, serviciile de securitate (SBU) şi procuratură.

”Sunt abuzuri în diferite regiuni. Doneţk, Poltava, Vinita, Odesa, Kiev. Sistemul trebuie să fie condus de oameni care ştiu că în vremuri de război, cinismul şi corupţia reprezintă trădare", a denunţat Volodimir Zelenski, cerându-i comandantului-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, să înlocuiască oficialii demişi cu veterani ai războiului declanşat de Rusia.

Recrutarea, organizată de soldați care au fost pe front

Potrivit președintelui Ucrainei, recrutarea militară trebuie organizată de "soldaţi care au fost pe front sau care nu mai pot fi în tranşee pentru că şi-au pierdut sănătatea sau un membru".

Zelenski a promis că îi va pedepsi pe cei vinovaţi de fapte de corupţie şi le-a cerut altora ”să meargă pe front” dacă vor ”să-şi păstreze tresele şi să-şi demonstreze demnitatea”.

De altfel, la finalul lunii iulie, autoritățile din Ucraina au anunțat arestarea unui fost comisar din armată, responsabil cu mobilizarea, suspectat că și-ar fi achiziționat o vilă pentru aproximativ 4 milioane de euro în Spania, în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Citește și: Noi bombardamente în Zaporojie. O persoană a murit și alte nouă au fost rănite

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel