Zâmbetul vă poate ajuta cu adevărat să vă îmbunătățiți starea de spirit
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Toni Canaj/ Pexels
Fotografie de la Toni Canaj/ Pexels
A zâmbi înseamnă și a-ți activa mușchii feței și acest lucru pare, de fapt, să-ți îmbunătățească starea emoțională: teoria confirmată după decenii de controverse.

Dacă ziua ta se înrăutățește și vrei să-ți ridici moralul, încearcă acest exercițiu: ridică colțurile gurii cât mai mult posibil spre urechi. Pregătirea mușchilor feței pentru a zâmbi poate îmbunătăți cu adevărat starea de spirit: a arăta fericit poate ajuta, cel puțin trecător, să fie așa.

Studiul propus într-un articol apărut recent în Nature Human Behavior pare unul banal, dar în realitate este un subiect mult dezbătut. Psihologii o numesc teoria feedback-ului facial: ideea că expresia facială legată de anumite emoții, pozitive sau negative, generează la rândul său un feedback senzorial capabil să influențeze intensitatea emoției în sine. Simplificând, ridicarea obrajilor ne ajută să fim mai fericiți, încruntarea ne poate face mai anxioși și mai triști.

Ipoteza a fost prezentată pentru prima dată în 1988, când un studiu de psihologie socială a arătat că oamenii au găsit desenele animate ale caricaturistului american, Gary Larson, mai amuzante dacă le citeau ținând un stilou între dinți fără să-l atingă cu buzele - o conformație a feței care a activat mușchii folosiți pentru a zâmbi și a trimis un mesaj clar creierului despre starea de spirit actuală, potrivit Focus.

Oricât de fascinantă a fost ideea, un studiu din 2016 efectuat în 17 laboratoare diferite nu a reușit să reproducă rezultatul inițial. Trei ani mai târziu, o analiză a o sută de studii pe această temă a constatat în schimb că trebuie să existe un efect, deși unul foarte mic și variabil.

O mie de moduri de a zâmbi

Cercetătorul de la Universitatea Stanford, Nicholas Coles, a vrut să testeze această ipoteză implicând aproape 4.000 de oameni din 19 țări și împărțindu-i în trei grupuri.

Primul grup a încercat să forțeze un zâmbet cu metoda stiloului între dinți; al doilea a trebuit să imite zâmbetele unor actori, iar al treilea a primit ordinul de a direcționa colțurile buzelor spre urechi și de a ridica obrajii folosind doar mușchii feței.

Voluntarii au trebuit să-și evalueze starea de spirit în timp ce încercau să zâmbească în aceste moduri diferite, în timp ce făceau expresii neutre sau se uită la un ecrancu poze cu lucruri plăcute, cum ar fi cățeluși și flori.

Tehnica stiloului în gură a fost de puțin folos, poate pentru că scrâșneau din dinți în încercarea de a ține stiloul neclintit. Dar celelalte două metode de a zâmbi au ușurat într-adevăr starea de spirit puțin, chiar dacă doar puțin.

”Unii oameni consideră experiența emoțională foarte cognitivă – adică ghidată doar de evaluările noastre cu privire la ceea ce se întâmplă în lume. Dar această lucrare sugerează în schimb că este și fiziologică”, explică Coles.

”Experiența emoțională pare să fie construită în parte pe feedback sau senzații din sistemul nervos periferic. O încruntare îi poate face pe oameni să se simtă supărați, iar efortul de a zâmbi îi poate face să se simtă fericiți.”

Zâmbetul de fațadă

Cercetările anterioare au arătat că cei care lucrează mult cu oamenii și sunt forțați să zâmbească indiferent de situație, pentru serviciu, cum ar fi asistenții de vânzări sau ospătarii, se pot simți mai des deprimați, stresați, consumați și tind mai ușor să exagereze cu alcoolul.

Această stare de rău ar deriva din forțarea externă de a purta un zâmbet de fațadă chiar și atunci când starea de spirit este la extrema opusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel