Xi și Putin întăresc legăturile strategice, respingând conducerea SUA
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat China săptămâna trecută pentru a doua oară în doar șase luni. Putin și liderul chinez Xi Jinping s-au întâlnit de peste 40 de ori, iar cei doi lideri au dezvoltat o legătură personală strânsă, pe măsură ce parteneriatul strategic al țărilor lor s-a adâncit.
Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei pentru invazia ilegală a Ucrainei au determinat Moscova să se bazeze pe Beijing pentru atât o linie de salvare economică, cât și pentru ajutor moral și material. Ambii lideri împărtășesc o viziune largă asupra lumii care se opune a ceea ce ei percep ca fiind hegemonia SUA asupra ordinii internaționale și doresc să conducă un sistem internațional multipolar emergent.
Mary Glantz și Carla Freeman de la USIP examinează vizita și explică de ce parteneriatul China-Rusia continuă să se întărească și ce înseamnă aceasta pentru Statele Unite în contextul emergenței unei lumi multipolare.
Au existat anunțuri sau evoluții majore în urma vizitei lui Putin?
Glantz: „Pentru Rusia, vizita lui Putin în China a realizat exact ceea ce și-a dorit cel mai mult: să arate că atât el, cât și Rusia, au încă prieteni importanți. Nu au existat anunțuri sau evoluții majore, ci o reiterare a activităților deja asumate. Cei doi au emis o declarație comună amplă prin care și-au reafirmat intenția de a-și aprofunda cooperarea strategică în diverse domenii, inclusiv militar și economic”.
Ce se află în spatele aprofundării parteneriatului Rusia-China?
Freeman: „Xi și Putin au clar un raport personal, care reflectă, cel puțin parțial, experiența comună a colapsului Uniunii Sovietice ca un eveniment traumatic și o viziune comună asupra lumii. Deși Xi nu a exprimat niciodată un sprijin deschis pentru invazia Rusiei în Ucraina, el pare să vadă conflictul din Ucraina ca parte a unei lupte globale împotriva hegemoniei occidentale conduse de SUA sau chiar a imperialismului. În declarația comună sunt menționate indicii ale unei viziuni partajate privind un parteneriat China-Rusia care permite o schimbare către o nouă ordine globală.
Deși Xi nu a exprimat niciodată un sprijin deschis pentru invazia Rusiei în Ucraina, el pare să vadă conflictul din Ucraina ca parte a unei lupte globale împotriva hegemoniei occidentale conduse de SUA.
Dar conveniența strategică stă și la baza îmbunătățirii relațiilor cu Rusia. Beijing percepe provocarea SUA față de poziția sa din ce în ce mai asertivă în privința revendicărilor de suveranitate și a jurisdicției maritime, precum și tarifele și alte restricții privind accesul Chinei la tehnologii avansate din SUA, ca eforturi de a-i restrânge ascensiunea. Consolidarea legăturilor cu Rusia are o logică strategică și de securitate, în special având în vedere granița lungă comună a celor două țări - o sursă anterioară de fricțiuni militare, dar acum un canal pentru resursele rusești - și competențele considerabile ale Moscovei în domeniile militar, tehnologic și științific”.
Glantz: „În plus față de viziunea comună asupra lumii, Rusia este atrasă de China din cauza sprijinului economic și militar pe care îl oferă China. Pe măsură ce regimul de sancțiuni condus de SUA a tăiat practic Rusia de la furnizorii și clienții săi tradiționali, Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de investițiile, importurile și banii chinezi pentru vânzările sale de energie și alte resurse naturale.
Potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, China este principalul furnizor al Rusiei pentru tehnologii cu dublă utilizare, precum unelte de mașini și microelectronică, iar vizita lui Putin la Institutul de Tehnologie din Harbin, o instituție pentru cercetare militară avansată, semnalează că această relație va deveni probabil și mai semnificativă.
Pe plan economic, achizițiile de petrol și gaz rusesc de către China ating niveluri record, oferind Rusiei venituri necesare pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei. În 2023, jumătate din exporturile de petrol și produse petroliere ale Rusiei au fost destinate Chinei. Comerțul Rusiei cu China a explodat, ajungând la un record de 240 miliarde de dolari anul trecut, o creștere de 60% față de perioada de dinainte de război. Cu toate acestea, Gazprom-ul Rusiei a avut o pierdere de 8 miliarde de dolari în 2024, care probabil nu va putea fi rezolvată până când cele două țări nu vor cădea de acord asupra unei conducte Power of Siberia 2.
În cele din urmă, Rusia se bazează pe China pentru sprijin diplomatic în cadrul Națiunilor Unite și în întreaga lume prin co-liderarea sa în organizații precum blocul BRICS al economiilor non-occidentale de frunte și Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO). Astfel, relația Rusia-China este una în întărire, deși încă nu este un „parteneriat fără limite”.
Ce înseamnă acest parteneriat întărit pentru Statele Unite, în special în contextul emergenței unei lumi multipolare?
Freeman: „Relațiile bilaterale mai puternice permit Chinei și Rusiei să-și coordoneze diplomația la nivel global, punând atât provocări, cât și oportunități pentru Statele Unite.
Nu numai că pozițiile Beijingului și Moscovei sunt frecvent aliniate la Națiunile Unite, inclusiv în Consiliul de Securitate al ONU, dar cele două țări coordonează și în cadrul altor structuri multilaterale, în special cele în care ambele joacă roluri de lider. Anul acesta, de exemplu, Rusia și China dețin respectiv președinția sau roluri de secretar general în BRICS și SCO. Ele folosesc aceste platforme pentru a promova viziunea lor către lumea emergentă și în dezvoltare că ordinea internațională actuală nu oferă dezvoltare și securitate - și că este timpul pentru o schimbare pe care o pot conduce. Această viziune pare să câștige teren în unele locuri, în special în țările confruntate cu sancțiuni conduse de SUA”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News