Data publicării:

Washingtonul, "extrem de îngrijorat" de amenințarea Rusiei de a livra armament Coreei de Nord

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Statele Unite au descris joi drept  "extrem de îngrijorătoare" declarațiile președintelui rus Vladimir Putin, care a afirmat că "nu respinge" posibilitatea de a furniza arme Coreei de Nord, avertizând că un astfel de demers ar putea să "destabilizeze peninsula coreeană".

"Aceasta este extrem de îngrijorător. Aceasta are potenţialul de a destabiliza peninsula coreeană", a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

"În funcţie de tipul de arme (furnizate), aceasta ar putea încălca rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU pe care chiar Rusia le-a susţinut", a completat acesta.

Joi, în timpul vizitei oficiale în Vietnam, după ce miercuri fusese în Coreea de Nord, președintele Vladimir Putin a afirmat că Rusia "îşi rezervă dreptul de a furniza arme altor părţi ale lumii, ţinând cont de acordurile noastre cu Coreea de Nord, şi eu nu exclud această posibilitate".

"Fiecare ţară să decidă dacă să furnizează arme Ucrainei"

Putin a avertizat, de asemenea, Coreea de Sud împotriva furnizării de arme către Ucraina, după ce Seulul a declarat că își "reexaminează" politica care interzice astfel de livrări. Aceasta reacție vine ca urmare a semnării unui acord de apărare între Coreea de Nord și Rusia, miercuri.

Întrebat dacă această acțiune ar putea destabiliza peninsula coreeană, Miller a răspuns că revine "fiecărei ţări să decidă dacă să furnizeze arme Ucrainei" și a salutat o asemenea posibilitate.

Rusia și Coreea de Nord, ambele supuse sancțiunilor occidentale, au semnat un "parteneriat strategic global". Acest acord prevede asistență reciprocă "în caz de agresiune" și posibilitatea intensificării "cooperării tehnico-militare", conform declarațiilor lui Putin.

Statele Unite și aliații Kievului acuză Coreea de Nord că livrează muniții și rachete forțelor armate ruse pentru conflictul lor împotriva Ucrainei, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel