Washingtonul avertizează Beijingul în legătură cu Taiwanul în ajunul summitului Biden-Xi
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Wang Yi și  Antony Blinken
Wang Yi și Antony Blinken
Statele Unite au adresat sâmbătă un nou avertisment Beijingului legat de Taiwan, înaintea unui summit virtual prevăzut luni între preşedinţii american, Joe Biden, şi chinez, Xi Jinping, notează AFP.

Într-o discuţie cu omologul său chinez Wang Yi, secretarul de stat american, Antony Blinken, 'şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la continua presiune militară, diplomatică şi economică a Republicii Populare Chineze împotriva Taiwanului', potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Joe Biden şi Xi Jinping urmează să aibă a treia întrevedere luni seară, ora Washingtonului (marţi în zori la Beijing), prin videoconferinţă. Discuţia dintre Antony Blinken şi Wang Yi a fost destinată să pregătească acest summit.

Şeful diplomaţiei americane 'a îndemnat Beijingul să angajeze un dialog semnificativ' pentru a rezolva diferendele sale cu Taipeiul 'în mod paşnic şi într-o manieră conformă cu dorinţele şi interesele poporului din Taiwan', potrivit Departamentului de Stat. Summitul Biden-Xi are loc într-un context de acumulare a disputelor între Washington şi Beijing care îşi afişează fiecare fermitatea în poziţiile sale privind comerţul sau drepturile omului.

Tensiunile au escaladat în ultimele săptămâni cu privire la Taiwan, pe care Beijingul îl consideră drept o provincie rebelă ce trebuie să se întoarcă sub tutela sa. China şi-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei în ultimele luni, iar Washingtonul şi-a reiterat angajamentul de a ajuta Taipeiul să-şi construiască şi să-şi consolideze apărarea.

SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vinde arme ca parte a Taiwan Relations Act, care prevede că Statele Unite trebuie să ajute insula să se apere singură. 

Summitul de luni 'constituie o oportunitate pentru cei doi lideri de a discuta despre cum să gestioneze în mod responsabil concurenţa dintre Statele Unite şi Republica Populară Chineză, lucrând în acelaşi timp împreună în domeniile în care interesele lor se aliniază', a adăugat diplomaţia de la Washington, informează Agerpres.

„Taiwanul va demonstra o hotărâre fermă de a se apăra singur”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Xavier Cheng, care a recunoscut demonstraţia continuă de sprijin pentru Taiwan a administraţiei Biden. 

Tensiunile dintre insulă şi China au crescut în ultimele săptămâni, după ce Beijingul a trimis zeci de avioane de luptă în spaţiul aerian de apărare al Taiwanului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel