Vulcanul Marano a devenit activ. O insulă, evacuată complet în Vanuatu
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Vanuatu a ordonat evacuarea completă a unei insule după ce un vulcan s-a trezit la viaţă

Autorităţile din Vanuatu au decretat stare de urgenţă pe insula Ambae şi au ordonat evacuarea obligatorie a tuturor locuitorilor săi după ce vulcanul Marano a devenit din nou activ şi a expulzat un nor de cenuşă, informează vineri AFP.

Vulcanul Marano s-a trezit la viaţă anul trecut, în luna septembrie, însă în ultima săptămână activitatea sa s-a intensificat, iar o serie de erupţii au trimis în atmosferă o coloană de cenuşă până la 12 kilometri altitudine. Observatorul de prevenire a riscurilor geologice din Vanuatu a declarat că vulcanul reprezintă 'o ameninţare directă la adresa siguranţei şi a vieţii' şi a solicitat persoanelor din zonă să nu se apropie la mai puţin de trei kilometri de crater. 'Populaţia din Ambae şi din insulele învecinate va continua să audă zgomote şi explozii şi să simtă miros de gaze vulcanice', a menţionat Observatorul.

Stare de urgenţă

Potrivit Crucii Roşii, insula din Pacific este acoperită de un nor gros de cenuşă. Recoltele sunt îngropate, iar vizibilitatea este redusă până la doi metri în unele zone. Ministrul Afacerilor Externe, Ralph Regenvanu, a declarat că Guvernul a decis evacuarea populaţia insulei.

'Guvernul a reimpus starea de urgenţă şi a ordonat evacuarea obligatorie a întregii populaţii de pe Ambae', a scris el pe Twitter. Începând din luna septembrie a anului trecut au existat două episoade de evacuări.

În primul, 11.000 de persoane au fost nevoite să plece în grabă în urma intensificării activităţii vulcanice. Cea de-a doua evacuare, care a avut loc în luna mai, a fost mai bine organizată. Mii de oameni au fost cazaţi temporar în tabere amplasate pe insulele din apropiere.

Însă aceste evacuări nu au fost obligatorii, iar multe persoane au ales să rămână acasă, precizează AFP. În arhipelagul cu 80 de insule trăiesc 270.000 de locuitori. Condominiu franco-britanic până la câştigarea independenţei, în 1980, Vanuatu este una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă. Aceasta este situată în zona numită 'Cercul de foc al Pacificului', unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice, ce determină o activitate seismică şi vulcanică intensă.

Vezi și: Primar, jefuit. Ce i-au furat hoții


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel