Vremea va fi la extreme, în următoarele zile, în România. Elena Mateescu, despre valul de căldură și vijelii
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Elena Mateescu   Foto: Crișan Andreescu
Elena Mateescu Foto: Crișan Andreescu
Elena Mateescu, director ANM, a oferit noi informații despre vreme.

„Acest val de căldură va ţine şi pe parcursul săptămânii viitoare când vorbim, începând de mâine, de temperaturi în creştere, mai ales de marţi. De mâine până joi, vorbim de un cod galben, pentru că valul de căldură va persista în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde în cea mai mare parte a ţării, în special în partea de vest şi sud a ţării.

Maximele se vor situa frecvent între 33 şi 37 de grade Celsius, iar pentru ziua de marţi ne vom afla sub incidenţa unui cod portocaliu pentru zonele Banat, Crişana, Oltenia, local Muntenia, vestul Transilvaniei şi al Maramureşului. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20-22 de grade.

Aşadar, vorbim în continuare de nopţi tropicale, disconfortul termic fiind astfel accentuat. Până în această seară, deja ne vom afla sub incidenţa avertizării meteorologice de cod portocaliu pentru perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin vijelii puternice cu rafale de peste 90 km/h şi precipitaţii care, pe segmente scurte de timp, vor depăşi 25-35 litri pe metru pătrat, la munte izolat 40 de litri pe metru pătrat”, a spus Elena Mateescu, duminică seară, în emisiunea „News Magazine”, moderată de Mihaela Bârzilă la Antena 3.  

Alertă în Constanța

„În urmă cu puţin timp, a fost emisă o alertă meteorologică de tip nowcasting pentru judeţul Constanţa, unde ne aşteptăm, în intervalul 20.05 - 21.00, la averse torenţiale, posibil 40 de litri pe metru pătrat, şi viteze la rafale de 70-90 de km/h, deci vijelie”, a spus Elena Mateescu.

 

Citește și...

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel