VREMEA în WEEKEND. Vor fi PRECIPITAȚII abundente, urmate de o RĂCIRE bruscă. Vin NINSORILE chiar și-n zonele joase
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Vremea în weekend, ANM/foto ilustrativ pixabay
Vremea în weekend, ANM/foto ilustrativ pixabay
Weekend-ul vine cu precipitații abundente, cu ploi semnificative, ninsori și viscol. 

Florinela Georgescu, director executiv ANM, a anunțat că următoarele zile vor fi caracterizate de vreme închisă, cu precipitații și vânt, însă, în același timp, temperaturile vor fi destul de ridicate pentru această perioadă. De mâine, un val de precipitații începe să se extindă dinspre sud. Vor fi precipitații însemnate în zonele joase, în noaptea de sâmbătă spre duminică. La munte, va ninge abundent, va fi și viscol. Episodul precipitațiilor abundente se încheie luni, când vremea se va și răci. Astfel, este posibil ca săptămâna viitoare să avem lapoviță și ninsoare, chiar și-n regiunile mai joase. 

”Trebuie să ne așteptăm, în următoarele zile, la o vreme cu destul de multe precipitații, o vreme închisă, dar, deocamdată, pe un fond de temperaturi destul de ridicate pentru perioada în care ne aflăm. În orele următoare, încă suntem atenți la intensificările vântului din partea de sud-est a țării, în special din zona litorală, iar, pe de altă parte, de la noapte, aria precipitațiilor va continua să acopere jumătatea de est a teritoriului. La munte, va ninge, mai ales în zonele înalte, la peste 1.700 - 1.800 de metri, și de asemenea, tot la munte, se vor menține și intensificările vântului. Suntem pe un fond de temperatură destul de ridicat, astfel încât, la noapte, vor predomina temperaturile pozitive. 

Weekend cu precipitații abundente

Sâmbătă, devine de interes un nou episod de precipitații, care, de această dată, se vor extinde dinspre sud, vor cuprinde treptat toată țara, dar, în regiunile sudice, în noaptea de sâmbătă spre duminică, vor fi cantități importante de apă care se vor acumula, îndeosebi în zona deluroasă a Carpaților Meridionali, iar, la munte, preponderent în Carpații Meridionali, va ninge destul de abundent și vor fi, în continuare intensificări ale vântului, astfel încât, în zonele cele mai înalte, va fi viscol. Acest episod cu precipitații abundente se va încheia treptat în noaptea de duminică spre luni. 

Ninsoare, de săptămâna viitoare

Începutul săptămânii viitoare va aduce mai puține precipitații, dar pe un fond de răcire a vremii, astfel încât este posibil să apară lapoviță și ninsoare chiar și-n zone mai joase din partea de vest, sud-vest și centru a teritoriului. Practic, revenim la un regim normal al temperaturilor de marți încolo. În această perioadă, normale ar fi temperaturile care să nu mai depășească 5-6 grade” a spus Florinela Georgescu, director executiv ANM, la Digi24. 

Informare meteo de ploi și ninsori

A fost emisă de către ANM și o informare de ploi și ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă și viscol în zona montană, intensificări ale vântului, pentru perioda 11 decembrie, ora 14:00 – 13 decembrie, ora 08:00. 

”În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării. În cursul după-amiezii de sâmbătă (11 decembrie) va ploua mai ales în regiunile sudice, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 decembrie) și în restul teritoriului. La munte vor fi precipitații mixte, dar treptat în cursul nopții la altitudini de peste 1500 m, vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă.

Începând de duminică (12 decembrie) în regiunile vestice și sud-vestice treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar la munte local va ninge abundent.

Precipitațiile vor fi moderate cantitativ, iar pe tot parcursul intervalului se vor acumula în general 15...25 l/mp și, în special în zonele deluroase și montane, peste 40...50 l/mp.

Temporar în regiunile vestice, sudice și la munte vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45...55 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80...90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

În dimineața zilei de sâmbătă Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.” anunță ANM. 

Citește mai multe aici:   COD GALBEN  ALERTĂ METEO generală de NINSORI și VISCOL la munte. Cum va fi VREMEA de Crăciun și Revelion, prognoza meteo și în București

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel