Data publicării:

Vreme septembrie-octombrie 2020. Elena Mateescu (ANM), toate informațiile: Când vine frigul

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Vremea
WhatsApp

În direct la Antena 3, directorul ANM, Elena Mateescu, a venit cu precizări privind starea vremii în lunile septembrie și octombrie.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a venit în direct la Antena 3 cu precizări privind starea vremii în următoarele săptămâni: 

„Vremea este mai atipică față de alți ani. Aceste alternanțe de perioade mai reci cu perioade mai calde sunt din ce în ce mai atipice și mai frecvente. Dacă în primele două săptămâni ale lunii septembrie am avut o vară prelungită în aproape toată țara, cu valori care au depășit 33 - 34°C, astăzi am înregistrat valori care nu au depășit în sudul extrem 26 - 27°C, iar în partea de centru și nord a țării, chiar mai puțin. Astfel, ne-am apropia de normalul acestei perioade din calendar. 

Perioada 1-18 septembrie înregistrează o abatere termică de 4,4 °C, fiind cea mai caldă perioadă din istoria măsurătorilor meteorologice până în prezent. Până marți vom discuta de valori  apropiate de normalul climatologic iar începând din a doua jumătate a săptămânii viitoare, practic ultima săptămână din septembrie, vom înregistra valori care să depășească în zonele extracarpatice 30-33°C.“

Luna septembrie, posibil record în istoria măsurătorilor

„Există o probabilitate foarte mare ca luna septembrie să înregistreze un nou record, fiind printre cele mai călduroase luni septembrie din istoria României și,  din păcate, o lună deficitară din punctul de vedere al regimului de precipitații. Înregistrăm o cantitate medie până în prezent de numai 14,5 l/mp, comparativ cu o medie multianuală de 55 l/mp, a treia cea mai secetoasă până în prezent.

Săptămâna viitoare va fi caracterizată de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit. Vorbim de abateri care depășesc 5 °C față de ce ar fi normal. 

Pe măsură ce intrăm mai mult în toamnă se răcește și valorile de temperaturi sunt mai coborâte. Va exista o tendință de deficit de precipitații ce o să afecteze noul an agricol. În săptămâna 25 septembrie - 5 octombrie e posibil să avem valori de precipitații mai coborâte decât ceea ce ar fi normal, 10-15 l/mp.

Pentru fiecare săptămână până pe 17 octombrie înregistrăm tendințe de temperaturi mai ridicate. Abia după 12 octombrie putem vorbi de temperaturi ce se vor situa în jurul valorilor normale, deși va exista o tendință de creștere și atunci.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel