Vreme august, septembrie 2022. Gabriela Băncilă (ANM), avertisment pentru sfârșitul lunii iulie / video
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 21 iul 2022, 21:42
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM, a spus cum va fi vremea în luna august.

Într-un interviu acordat DCNews, Gabriela Băncilă a făcut următoarele precizări: „Ne așteptăm să continue valul de căldură în august. Statistic vorbind, sfârșitul lui august, a doua parte a lunii august, vine cu temperaturi în scăderi, (...) însă, privind la estimări, atât luna august, cât și luna septembrie ar putea fi două luni cu temperaturi în medie la nivel de țară mai ridicate decât ar fi normal. Cu siguranță, prima jumătate a lunii august, cu diferite intensități, este posibil să fie caracterizată de continuarea valului de căldură. Poate o să asistăm la intensificarea lui către partea de sud-est abia la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august”, potrivit meteorologului.

„Valurile de căldură istorice, inclusiv pentru țara noastră, dacă este să privim în istorie la anul 2007, 2012, se întâmplă când peste vestul continentului pătrunde un aer mai rece dinspre nord. Acel aer mai rece, cu cât ajunge mai mult către sud, o să determine ca masa de aer cald de acolo să se deplaseze către vest, către sud. Și atunci se întâmplă această circulație intensă. Deci, dacă o să ajungă în vestul Europei să fie o perioadă mai ploioasă, mai furtunoasă, la sfâșitul lunii iulie, atunci se va traduce pentru noi printr-o intensificare a valului de căldură și nu putem exclude posibilitatea ca sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august să aducă o intensificare a acestui val de căldură”, a mai spus Gabriela Băncilă.

 

Gabriela Băncilă (ANM), ultimele informații despre vreme. Ce ne așteaptă în perioada următoare

40 de grade la umbră

„Pentru ziua de sâmbătă, apreciem că va fi cea mai caldă zi din acest interval. Când spun interval, mă refer și la zilele de joi, vineri, dar mă refer și la zilele următoare, respectiv duminică, săptămâna viitoare”, a explicat Gabriela Băncilă.

„Cel puțin, pentru săptămâna viitoare, din datele pe care le avem analizate până în acest moment, cea mai caldă zi cu temperaturi de 40 de grade la umbră pentru regiunile care se află sub incidența codului portocaliu, adică toate județele care bordează granița de vest a țării și cele din extremitatea de sud, sud-est a României. În orele amiezii, temperatura va atinge 38-40 de grade. Nu este exclus să consemnăm și valori de 41 de grade. Aceste temperaturi se vor apropia de cele mai ridicate valori maxime ale perioadei pe care o traversăm, perioadă care este de altfel cea mai caldă a anului în țara noastră”, a spus Gabriela Băncilă. 

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?