Vrei să renunți la cafea? Atenție, poți intra în sevraj. Cum scapi de principalele simptome
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vrei să renunți la cafea? Atenție, poți intra în sevraj. Cum scapi de principalele simptome / Foto: Pixabay, de shixugang
Vrei să renunți la cafea? Atenție, poți intra în sevraj. Cum scapi de principalele simptome / Foto: Pixabay, de shixugang
Lipsa cafelei poate duce la sevraj, dar oamenii de știință au găsit o cale de a scăpa de acesta.

Știai că dacă ești un mare iubitor de cafea și decizi să renunți brusc la băutura magică s-ar putea să te confrunți cu sevrajul? Principalele simptome cu care ai putea să te confrunți sunt durerile de cap, stare de iritabilitate și oboseală. Totuși, avem și o veste bună, oamenii de știință au găsit o soluție. Este vorba despre cafeaua decofeinizată. Aceasta poate înlătura simptomele de sevraj la persoanele care erau obișnuite cu o doză zilnică de cofeină.

Cercetările efectuate de Universitatea din Sydney au descoperit că simptomele de sevraj a cofeinei, cum ar fi durerea de cap, oboseala, proasta dispoziție și iritabilitatea, s-au redus după ce participanții au băut cafea decofeinizată, indiferent dacă știau că este fără cofeină sau nu, scrie foodprocessing.com.au.

Rezultatele studiului



Llew Mills, un cercetător de la Școala de Medicină a Dependenței, a condus acest studiu împreună cu co-autorii săi  Jessica Lee, Robert Boakes și Ben Colagiuri, de la Școala de Psihologie. Descoperirile au fost publicate în Journal of Psychopharmacology.

Studiul s-a concentrat pe 61 de băutori de cafea ( oameni care beau trei sau mai multe căni pe zi) care au rămas fără cofeină timp de 24 de ore și li s-a măsurat sevrajul. Au fost împărțiți în trei grupuri - unui grup i s-a spus că primește în schimb cafea decofeinizată, alții au fost mințiți că primesc cafea obișnuită și cei din al treilea grup, au primit doar apă. Toți participanții au fost rugați să-și evalueze simptomele de sevraj după 45 de minute.

Mills a spus că oamenii care au fost mințiți că au primit cafea obișnuită au raportat o scădere mare a sevrajului de cofeină.

"Pentru că se așteptau ca sevrajul lor să scadă, aceasta a scăzut. Cu alte cuvinte, un efect placebo. Am găsit asta în mai multe studii acum", a spus Mills.

Oamenii care știau că primesc cafea decofeinizată au spus, de asemenea, că simptomele lor de sevraj au fost reduse. Nu a fost la fel de mulți ca în cazul grupului care a fost mințit, dar totuși au fost într-un număr destul de mare.

Efectul placebo



Această reacție este cunoscută ca efect placebo deschis, care apare chiar și atunci când știți că primiți un placebo.

Participanții au fost rugați să evalueze cât de mult s-ar aștepta ca diferite băuturi să le reducă sevrajul de cofeină. Deloc surprinzător, ei au spus că se așteaptă la cea mai mare reducere de la cafeaua cu cofeină, dar au crezut că apa va reduce sevrajul mai mult decât cafeaua decofeinizată.

"Simptomele sevrajului în grupul care a primit doar apă nu a scăzut deloc, în timp ce persoanele cărora li s-a dat cafea decofeinizată au înregistrat o reducere semnificativă. Reducerea pe care au experimentat-o ​​a fost contrară a ceea ce se așteptau să se întâmple atunci când li s-a administrat apă și cafea fără cofeină", a spus Mills. 

Deși cafeaua decofeinizată nu reduce sevrajul la infinit, ar putea fi o alternativă pentru cineva care încearcă să reducă consumul de cofeină și are nevoie de o soluție temporară pentru cea mai mare poftă a sa. Potrivit lui Mills, acest studiu a fost realizat pentru a modela unele dintre procesele implicate în dependența de droguri - inclusiv drogurile mai grave și mai dăunătoare. Această cercetare ar putea duce la dezvoltarea de tratamente pentru dependențe care integrează efectele placebo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel