Vor mai fi ieșiri din piața RCA? Valentin Ionescu(ASF): "Am avut discuții cu companiile"
Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost întrebat despre posibile demisii în cadrul Autorității, după falimentul Euroins.
Directorul ASF a subliniat că o cotă mare de RCA pentru o companie de asigurări poate deveni o problemă la un moment dat, dacă societatea nu este corect capitalizată, iar Euroins a avut 95%-96% pondere în portofoliu RCA, şi şi-a exprimat speranţa că, în a doua parte a anului, piaţa de RCA se va reaşeza.
De asemenea, Valentin Ionescu a mai afirmat că, în urma unei analize făcute cu principalele companii de asigurări, s-a hotărât practicare tarifelor din martie 2022, timp de şase luni, pentru a nu destabiliza piaţa, dar decizia şi momentul în care se va aplica această măsură vor fi stabilite de Guvern.
-În spaţiul public există o nemulţumire faţă de modul în care a fost supravegheată piaţa de asigurări RCA. Am putea vedea demisii?
Valentin Ionescu: "Nu, nu pot să comentez pe partea asta cu demisii, dar eu cred că supravegherea şi-a făcut datoria, având în vedere faptul că am identificat acele probleme. Cel puţin la City, acolo vorbim de o fraudă clară. Autoritatea şi-a făcut datoria. Iar la Euroins, aşa cum am comunicat, la fel, Autoritatea a fost fermă şi a dat semn că nu poate tolera un asemenea comportament".
-Anunţul posibilului faliment a fost făcut indirect de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pe data de 8 martie. Fusese informat de ASF despre ce va urma?
Valentin Ionescu: "Nu, nu ştiu, nu pot să comentez acest lucru"
-Ce nu a mers bine în cazul Euroins?
Valentin Ionescu: "Societatea era singura societate care rămăsese în categoria de supraveghere intensă. Avem patru categorii. Era, în categoria 4, singura societate încă într-o monitorizare intensă, datorită cotei de piaţă pe care o avea pe RCA. Fiind în această categorie, a fost controlată şi monitorizată aproape continuu, atât din supraveghere, cât şi din control, din conduită din zona de petiţii. Am avut 17 controale în perioada 2022 - 2023 pe această societate, soldate cu 26 de sancţiuni, aşa cum am şi comunicat, amenzi de peste 16 milioane lei în total date societăţii. Au fost de la abateri minore, la sancţiuni cu amendă. Li s-a dat planul de măsuri, planul de redresare. A fost o evaluare a activelor şi pasivelor tuturor companiilor de asigurări, un exerciţiu european, Balance Sheet Review. În urma acestui exerciţiu, rezultatele au fost publicate în ianuarie 2022 pe site-ul autorităţii. Euroins a avut probleme de solvabilitate, a intrat într-un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care s-a închis prin analiza datelor societăţii la iunie şi la septembrie 2022. O analiză foarte complexă, care a implicat şi calcule actuariale şi analize ale contractelor de asigurare, care, aşa cum v-am spus, s-a soldat cu constatarea stării de insolvenţă a societăţii".
- Plafonarea tarifelor RCA era necesară pentru că urma cazul Euroins?
Valentin Ionescu: "Nu discutăm despre o plafonare. Aşa cum am menţionat, nu discutăm despre o plafonare. Vorbim despre raportarea la practicarea tarifelor pe care societăţile de asigurări le-au avut în martie 2022. Această analiză a fost făcută şi cu principalele companii de asigurări, având în vedere faptul că tariful RCA a crescut după ieşirea City din piaţă. Pentru a nu destabiliza piaţa pe următoarele şase luni s-a agreat de principiu ca aceasta să fie propunerea".
- Am putea vedea ieşiri de pe piaţa RCA a unor companii?
Valentin Ionescu: "Nu. Noi am avut discuţii cu companii. În discuţiile pe care le-am avut, companiile nu ne-au precizat acest lucru. Cred că probabil este vorba de o dezinformare sau o informaţie falsă. Noi credem că, dacă piaţa se aşează pe principii corecte -Autoritatea nu a putut tolera o asemenea situaţie în piaţă, aşa cum am văzut la Euroins- jucătorii care au un comportament onest în piaţă vor aprecia acest lucru. Mai mult, având o Autoritate puternică, care ştie să controleze piaţa, cred că alte societăţi importante din jurul României sau din afara României, mai degrabă, vor putea şi vor dori şi vor vedea ca o fereastră de oportunitate aşezarea pieţei asigurărilor pe principii corecte în următoarea perioadă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News