Data publicării:

Cât ceai verde este prea mult? Slăbim mai repede dacă bem 5 cești pe zi sau doar ne facem praf ficatul?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pliculeţele de ceai folosite nu trebuie aruncate / Foto: Pxhere
Pliculeţele de ceai folosite nu trebuie aruncate / Foto: Pxhere

Consumul de ceai verde vine la pachet și cu unele atenționări.

Ceaiul verde este renumit pentru beneficiile sale asupra sănătății, însă consumul excesiv poate duce la efecte secundare din cauza conținutului său de cafeină și antioxidanți, în special catechinele. Așadar, întrebarea „cât ceai verde este prea mult?” depinde de mai mulți factori, inclusiv de toleranța individuală la cafeină și de starea generală de sănătate.

În general, consumul de 3-4 cești de ceai verde pe zi este considerat sigur și benefic pentru majoritatea oamenilor. Aceasta ar echivala cu aproximativ 240-320 mg de catechine și între 30-50 mg de cafeină pe zi, în funcție de tipul de ceai și modul în care este preparat.

Ce se întâmplă dacă bei prea mult ceai verde

Studiile sugerează că depășirea unei cantități de 5-6 cești pe zi poate duce la efecte secundare, datorită conținutului ridicat de cafeină și de compuși activi. Printre posibilele efecte secundare se numără:

Insomnie și agitație – din cauza cafeinei

Probleme digestive – în special atunci când ceaiul este băut pe stomacul gol, din cauza taninurilor care pot irita tractul digestiv

Scăderea absorbției de fier – catechinele din ceai pot interfera cu absorbția de fier non-hemic, ceea ce poate duce la carențe pe termen lung dacă consumul este foarte ridicat

Leziuni hepatice – există unele dovezi că dozele mari de extracte de ceai verde (în special sub formă de suplimente concentrat) pot afecta ficatul. Deși ceaiul verde băut în mod normal nu este asociat cu astfel de efecte, supradoza de suplimente poate duce la hepatotoxicitate

Ce spun studiile

Studiul din 2007 al American Journal of Clinical Nutrition: Acesta sugerează că între 3 și 4 cești pe zi sunt suficiente pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate, fără riscuri majore de efecte secundare (Huxley, R. et al., 2007). În acest studiu, s-a constatat că ceaiul verde reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer și diabet de tip 2.

Studiul din 2013 din Food and Chemical Toxicology: Acesta a arătat că doze de peste 800 mg de catechine pe zi (echivalente a mai mult de 8 cești de ceai verde) pot cauza efecte secundare hepatice și digestive. De asemenea, sunt menționate și problemele de absorbție a fierului la consumuri excesive de ceai verde pe termen lung (Baum, M., et al., 2013).

Studiul din 2021 publicat în Molecules: A subliniat faptul că consumul moderat de ceai verde (3-4 cești pe zi) este asociat cu efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare și antiinflamatorii, fără a induce efecte adverse majore, însă menționând și riscurile legate de cafeina și compușii activi din extracte concentrate (Cao, J. et al., 2021).

Așadar, 3-4 cești pe zi sunt recomandate pentru majoritatea oamenilor.

Evită consumul excesiv de ceai verde concentrat sau suplimente cu extract de ceai verde, care pot duce la doze mari de catechine și cafeină.Dacă ai sensibilitate la cafeină sau probleme digestive, încearcă să limitezi consumul sau să alegi ceaiuri cu mai puțină cafeină.

În concluzie, ceaiul verde este benefic în cantități moderate, iar studiile indică faptul că 3-4 cești pe zi sunt suficiente pentru a obține efectele pozitive asupra sănătății, fără riscuri semnificative. Totuși, consumul excesiv, în special de suplimente sau cantități mari de ceai verde concentrat, poate avea efecte secundare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel