Vor fi formați profesori care să recunoască elevii consumatori de droguri
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Câte 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, anunță Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației.

Secretar de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán a spus că Ministerul are în lucru un proiect comun cu Ministerul Sănătății pentru a forma profesori care să știe să recunoască semnele atunci când un elev consumă droguri. Nu a precizat de când se va implementa acest proiect, dar a precizat că vor fi 40 de profesori instruiți pe lună și 140 în București.

“În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți. Este foarte important acest aspect, deoarece din păcate, în continuare ne confruntăm cu o problemă, cea a numărului insuficient de consilieri școlari, respectiv de numărul insuficient de cabinete de medicină școlară. Considerăm că prin acest protocol și prin acțiunile care vor decurge din urma acestui acord se vor organiza sesiuni de formare în cadrul cărora cel puțin 40 de profesori vor fi formați lunar în fiecare județ, respectiv 140 de profesori în municipiul București. Vor recunoaște semnele consumului de droguri, pentru că din păcate și considerăm că ar fi o componentă foarte importantă, inclusiv includerea în formarea inițială a consilierilor școlari a unor elemente pentru a recunoaște aceste fenomene”, spune secretarul de stat.

Prea puţini consilieri şcolari

Kallós Zoltán a recunoscut și că numărul consilierilor e prea mic și că mulți nu sunt pregătiți pentru a face față situațiilor în care elevii consumă droguri.

“În ceea ce privește numărul necesar de consilieri școlari, depinde la ce efective de elevi ne raportăm, eu personal și noi de cei de la minister considerăm că ne este necesar de un număr cât mai mare de de consilieri școlari, dar formați adecvat. Din păcate, foarte mulți dintre consilierii școlari actuali din sistem, fără a-i supăra, sunt persoane care au trecut prin foarte multe forme de reconversie. Ar trebui să ne concentrăm pe a aduce cât mai mulți tineri în sistem”, spune secretarul de stat, potrivit Edupedu.

“Avem o școală din București unde copiii aprind bețișoare parfumate pentru că vine doamna de la ANA și miroase a canabis. Avem o școală în București unde dealerii sunt copii și profesorii ne spun că elevul nici nu vine la școală, dar noi îi arătăm directorului că el vine la școală, dar nu intră la oră”, spune directoarea Agenției Naționale Antidrog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel