Vom putea călători în timp? Moleculele de sticlă deja au făcut-o. Ce spun savanții
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Vom putea călători în timp?

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania, au prezentat dovezi concrete privind călătoria în timp la nivel molecular în anumite materiale, cum ar fi sticla. Prin utilizarea unor tehnici avansate de observare, precum împrăștierea luminii laser pe moleculele de sticlă, oamenii de știință au demonstrat schimbările și rearanjările continue care au loc în cadrul acestor materiale, scrie NDTV.

Această descoperire pune sub semnul întrebării viziunile tradiționale privind progresia liniară a timpului și are potențialul de a redefini înțelegerea noastră asupra relației dintre timp și materialele de zi cu zi.

Autorii principali ai experimentului, Till Bohmer și Thomas Blochowicz, împreună cu echipa lor de cercetare, au publicat studiul intitulat "Time reversibility in the aging process of materials" în revista Nature Physics. Studiul lor s-a concentrat pe observarea fenomenului de reversibilitate a timpului în procesul de îmbătrânire al materialelor, cu accent pe amestecul de timp în structurile unor materiale precum sticla la nivel microscopic.

Inversarea timpului la scară moleculară, posibilă deja

În contrast cu structurile moleculare obișnuite, moleculele din sticlă se rearanjează constant, conducând la inversarea timpului la scară moleculară. Utilizând lumina laser împrăștiată pentru a examina mostre de sticlă, cercetătorii au observat cum aceste molecule se reconfigurează în mod continuu în noi aranjamente.

Printr-o documentare extrem de sensibilă a acestor fluctuații, cercetătorii au dezvăluit natura dinamică a mișcărilor interne ale sticlei, estompând distincția dintre progresia înainte și înapoi a timpului. Este important de subliniat că această descoperire nu sugerează posibilitatea călătoriei în timp pentru oameni.

Cu toate acestea, ea schimbă fundamental înțelegerea noastră despre materialele de zi cu zi și reprezintă o provocare pentru conceptele tradiționale despre natura liniară a timpului. Noua teorie completează un studiu separat din 2023 care indică, din punct de vedere teoretic, imposibilitatea călătoriei în timp către trecut. Acest lucru se datorează naturii unidirecționale a timpului în univers, așa cum a fost stabilită de descoperirile despre lumină și interacțiunile acesteia cu alte obiecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel