Vom avea o iarnă uşoară? Mirela Polifronie, ANM, anunţ: E posibil în a doua săptămână din decembrie un excedent
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ne aşteaptă o iarnă aprigă? Când vom simţi frigul? Mirela Polifronie vine cu informaţii noi de la ANM.

Potrivit Centrului European de Prognoze, iarna nu va pune stăpânire pe România așa cum ne-am obișnuit. Ba mai mult, șansele să avem ninsoare și ger în prima decadă sunt extrem de slabe. Mirela Polifronie a vorbit la DCNews despre ce ne aşteaptă în perioada următoare din punct de vedere meteorologic.

Val Vâlcu: Cum ne raportăm, pe parcursul acestei ierni, la acea predicţie a Centrului European de Prognoze care a spus că va fi o iarnă uşoară? Să ne amintim că atunci când au fost ierni mai grele, frigul a venit înspre februarie-martie, într-un an chiar a fost ger în aprilie.

Mirela Polifronie: Da, anormalul a devenit oarecum normal, iar aceste fenomene au tendinţa de a se duce în extrasezon. Într-adevăr, cum spuneaţi şi dvs., în aprilie am avut ger şi zăpadă. Iarna nu a început, dar predicţiile au fost realizate şi pentru luna noiembrie când se estimau temperaturi ceva mai ridicate faţă de normal. Până în prezent, noiembrie a ieşit o lună mai caldă decât normalul perioadei. Şi asta ar fi "problema" acestor medii. Chiar dacă avem temperaturi mult mai ridicate faţă de normal, jumătate de lună, şi apoi temperaturi mult mai coborâte faţă de normal în anumite zone, per total se consideră o lună mai caldă sau apropiată de normal. 

Din punct de vedere al precipitaţiilor, pentru teritoriul României se estimau cantităţi normale pentru această perioadă, însemnând undeva la 40l/mp mediat la nivelul întregii ţări. Până acum avem în jur de aproximativ 50l/mp. Adică au fost uşor mai ridicate, dar la nivelul întregii ţări. Partea de sud-est a ţării se află din nou sub semnul secetei, cu alte cuvinte  - nu a fost acoperită nevoia de umezeală din sol.

Val Vâlcu: Am văzut că în vestul şi centrul Europei sunt ploi însemnate cantitativ. Noi rămânem cu acest deficit în bazinul Mării Negre...

Mirela Polifronie: Da, rămânem cu acest deficit. Conform estimărilor de care vă spuneam mai devreme, pentru a doua săptămână a lunii decembrie am putea avea un excedent de precipitaţii, faţă de normalul perioadei, şi în partea de sud-est a ţării. Însă nu putem spune cu certitudine dacă în momentul de faţă doar sud-estul ţării se află sub semnul secetei iar rezerva de umezeală din sol este satisfăcătoare sau optimă. Cred că din punct de vedere agrometeorologic ar trebui să avem episoade regulate cu precipitaţii. Avem perioade destul de lungi în care vremea este foarte stabilă, perioade de 4-5 zile în care avem precipitaţii însemnate în anumite zone şi apoi iar perioade lungi cu vreme extrem de stabilă.

Organizația Mondială de Meteorologie anunță că este posibil ca temperaturile din România să fie influențate de fenomenul "La Nina", care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific, aspect care produce schimbări bruște în clima din partea de nord a Europei.

Mai multe informaţii aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel