Vladimir Putin va avea vizite de stat în Coreea de Nord şi Vietnam / UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Kim Jong Un, liderul nord-coreean, pare să pregătească o primire fastuoasă la Phenian pentru preşedintele rus Vladimir Putin. 

UPDATE:

Putin va "efectua o vizită de stat" în Coreea de Nord la invitația liderului nord-coreean Kim, a menționat agenția centrală coreeană de presă (KCNA) într-o comunicare scurtă.

"La invitaţia lui Kim Jong-un (...), Vladimir Putin va efectua o vizită de stat amicală în Republica Populară Democrată Coreeană pe 18 şi 19 iunie", a completat și Kremlinul cu propriul său comunicat.

Această vizită este inclusă în itinerarul președintelui rus, care va cuprinde și o călătorie în Vietnam, programată să aibă loc de miercuri până joi.

Supuse unor sancțiuni internaționale semnificative, Rusia și Coreea de Nord și-au consolidat relațiile în mod considerabil după izbucnirea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Ultima întâlnire dintre Kim Jong-un și Putin a avut loc în timpul vizitei liderului nord-coreean în Extremul Orient rus în septembrie 2023. Kim Jong-un a apreciat atunci legăturile "puternice de fraţi de arme" care au avut rădăcini în perioada sovietică între Moscova și Phenian.

Coreea de Nord a livrat Rusiei mii de containere cu proiectile și rachete, iar Moscova i-a ajutat pe nord-coreeni în lansarea de sateliți de spionaj

Aceasta va fi a doua oară când Putin vizitează Coreea de Nord, prima dată având loc în anul 2000, când s-a întâlnit acolo cu Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un.

Conform informațiilor din statele occidentale, Coreea de Nord a livrat Rusiei mii de containere cu proiectile și rachete, pe care armata rusă le-a utilizat în conflictul din Ucraina. În schimb, Moscova a furnizat Phenianului asistență pentru lansarea de sateliți de spionaj. Aceste acțiuni sunt considerate de Occident ca fiind în încălcarea sancțiunilor impuse de ONU împotriva Coreei de Nord. În martie, Rusia a blocat prin veto în Consiliul de Securitate al ONU un program de monitorizare a acestor sancțiuni.

Unii analiști consideră că în timpul vizitei lui Putin în Coreea de Nord se va discuta despre intensificarea exporturilor de muniții nord-coreene către Rusia, în schimbul furnizării de alimente și energie. Acești comentatori observă o creștere în industria de apărare nord-coreeană în producția de muniții destinate lansatoarelor multiple de rachete și rachetelor de croazieră. De altfel, este cunoscut deja faptul că aceste rachete nord-coreene au fost utilizate de armata rusă în conflictul din Ucraina, conform Agerpres.

Știre inițială:

Presa rusă susține că Putin ar putea efectua un turneu săptămâna aceasta, inclusiv o vizită în Vietnam. Potrivit Yonhap, liderul de la Kremlin este programat să ajungă în Coreea de Nord marți.

Aceasta ar fi prima vizită a liderului de la Kremlin la Phenian în ultimii 24 de ani, un gest de reciprocitate după ce Kim a vizitat Extremul Orient rus în septembrie anul trecut, marcând un summit ruso-nord-coreean neobișnuit.

Kim intenționează să valorifice vizita lui Putin pentru a consolida relațiile țării sale cu Moscova, consideră agenția menționată. Yonhap amintește că el l-a întâmpinat personal pe președintele sud-coreean Moon Jae-in în septembrie 2018 și, împreună cu soția sa, Ri Sol-ju, l-a primit pe președintele chinez Xi Jinping în iunie 2019.

Prin urmare, președintele rus poate anticipa o primire fastuoasă la aeroport, incluzând intonarea imnurilor naționale ale Rusiei și Coreei de Nord, salve de focuri și o trecere în revistă a gărzii de onoare nord-coreene. 

Ambele palate au fost modificate, ceea ce indică că ar putea fi folosite pentru summit, dar și pentru găzduirea lui Putin

Putin va fi probabil cazat, la fel ca Xi în 2019, la Palatul pentru Oaspeți Kumsusan, înconjurat de un lac și o alee mărginită de copaci. Anterior construirii acestuia, Coreea de Nord găzduia oaspeții de rang înalt la Palatul pentru Oaspeți Bekhwaon, unde au stat foștii președinți sud-coreeni Kim Dae-jung și Roh Moo-hyun, fostul prim-ministru japonez Junichiro Koizumi, precum și fostul președinte american Bill Clinton.

Fotografii din satelit oferite de firma americană Planet Labs indică faptul că ambele palate au fost modificate, ceea ce sugerează că acestea ar putea fi utilizate atât pentru summit, cât și pentru găzduirea lui Putin.

Este posibil ca pentru delegația rusă să fie organizate și reprezentații artistice. Imagini din satelit au relevat construcții ample amplasate în piața Kim Ir Sen, situată în inima Phenianului, unde se desfășoară în mod obișnuit defilările militare nord-coreene.

Cu prilejul vizitei sale, Xi a urmărit spectacole de gimnastică colectivă pe stadionul polivalent Rungrado 1 Mai.

Putin ar putea, de asemenea, să viziteze Turnul Eliberării sau un parc memorial din capitală și să aducă un omagiu soldaților sovietici căzuți în conflictul din 1950-1953 din Coreea, împotriva forțelor sud-coreene și ale ONU conduse de SUA, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel