Vitaminele și suplimentele alimentare sunt o risipă de bani pentru majoritatea oamenilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Grupul operativ al serviciilor preventive din SUA spune că nu există dovezi că suplimentele protejează împotriva cancerului sau a bolilor de inimă la majoritatea oamenilor.

Nu este clar dacă suplimentele alimentare ajută la protejarea împotriva cancerului sau a bolilor cardiovasculare la majoritatea adulților, iar un tip de supliment poate crește riscul de cancer, conform recomandărilor actualizate ale Grupului operativ al Serviciilor Preventive din SUA.

Mai mult de jumătate dintre adulții din SUA iau suplimente. Mulți le percep ca fiind benefice pentru sănătatea lor și ca o modalitate de a umple golurile de nutrienți din dietă.

Noile linii directoare contestă această percepție larg răspândită. Grupul de lucru este alcătuit din 16 experți medicali independenți și oferă îndrumări cu privire la măsurile preventive de sănătate, cum ar fi screening-uri, servicii de consiliere și medicamente. Pentru a dezvolta cele mai recente recomandări, au fost analizate 84 de studii privind utilizarea suplimentelor, dintre care 54 au fost publicate după ce grupul a emis ultimul sfat privind suplimentele în 2014.

„Pentru majoritatea suplimentelor de vitamine și minerale, inclusiv combinații precum multivitaminele, nu am putut găsi suficiente dovezi pentru a recomanda sau a interzice utilizările lor în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului, cu unele excepții”, a declarat vicepreședintele organizației, Michael Barry, New Scientist.

Grupul de lucru a oferit recomandări, în mod special, împotriva suplimentelor cu vitamina E și beta-caroten. S-a descoperit că suplimentele de vitamina E nu au avut niciun efect benefic în prevenirea morții premature, a bolilor cardiovasculare sau a cancerului. Dovezile indică, de asemenea, că beta-carotenul – un pigment transformat în vitamina A în organism – poate crește riscul de cancer pulmonar la persoanele care fumează sau au fost expuse la azbest, spune Barry.

Grupul de lucru a clarificat că aceste noi recomandări nu se aplică celor cu deficiențe de vitamine și minerale sau persoanelor care sunt sau ar putea rămâne însărcinate în curând. „În acest caz, avem o recomandare separată cu privire la utilizarea suplimentelor de acid folic pentru a preveni defectele tubului neural la copilul în curs de dezvoltare”, spune Barry.

Dar pentru majoritatea oamenilor, suplimentele alimentare sunt probabil o pierdere de timp și bani, potrivit unui comentariu scris de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinois pentru a coincide cu publicarea noilor recomandări. „Vedem că vitaminele și suplimentele, din păcate, nu sunt extraordinare pentru americanii sănătoși”, spune autoarea principală Jenny Jia. „Majoritatea oamenilor presupun că vitaminele sunt complet benigne, dar putem vedea, în unele cazuri, că pot fi dăunătoare.”

Luarea suplimentelor poate oferi oamenilor un fals sentiment de securitate, spune Barry. În consecință, aceștia pot renunța la alte măsuri, mai eficiente, pentru prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare, cum ar fi o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, exercițiile fizice și respectarea recomandărilor pentru depistarea cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel