Data publicării:

Coenzima Q10 îți dă energie și susține inima

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
fericire
fericire

Coenzima Q10 este una dintre cele mai importante substanțe nutritive pentru organismul uman. Se găsește în fiecare celulă din corp încă de la naștere și este considerată o „mica fabrică de energie” mai ales pentru inimă și mușchi. O altă funcție majoră îndeplinită de coenzima Q10 este aceea de antioxidant puternic, luptând împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii precoce. 

Descoperită în anul 1957 de cercetătorul american Frederick Crane, de la Universitatea din Wisconsin, coenzima Q10 a devenit din ce în ce mai cunoscută în întreaga lume mai ales datorită efectelor sale benefice în tratarea bolilor de inimă. Numeroase studii au dovedit rolul coenzimei Q10 în producerea de energie la nivelul mușchiului cardiac și în protejarea vaselor de sânge de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ.

După 30 de ani scade nivelul coenzimei Q10

Coenzima Q10 este produsă în mod natural în organism încă de la naștere, însă după vârsta de 30 de ani scade nivelul acesteia, iar organismul își încetinește procesele în care este utilizată, în principal funcția cardiacă, musculară și regenerarea pielii. De aceea, specialiștii spun că este nevoie de un aport suplimentar de Q10, după 30-40 de ani.

„Administrarea de coenzima Q10 este cel mai eficient mod prin care putem să prevenim slăbirea mușchiului inimii, deteriorarea funcționării inimii sau dereglarea nivelului de tensiune, înainte ca alte semne ale bolilor de inimă să apară. Această substanță nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică”, explică Valentina Stănoaie, farmacist.

Cele mai bogate surse naturale de coenzima Q10 sunt carnea de vită, de pasăre și peștele, ouăle, lactatele, dar un mic aport este furnizat și de surse vegetale cum ar fi leguminoasele (linte, mazăre, fasole), nucile, semințele de susan și chiar unele fructe (căpșuni, portocale). Din păcate, după vârsta de 40 de ani sau în cazul în care bolile de inimă și-au făcut deja apariția, aportul alimentar nu este suficient și atunci este nevoie de un supliment nutritiv. Potrivit medicilor, aportul suficient de coenzima Q10 are un efect tonic general asupra organismului și crește vizibil nivelul de energie.

Coenzima Q10 ajută și la prevenirea ridurilor

Coenzima Q10 este unul dintre cele mai căutate și apreciate ingrediente din industria cosmetică datorită acțiunii sale anti-aging. Utilizată atât extern în compoziția unor produse cosmetice, cât și intern sub formă de supliment nutritiv, coenzima Q10 neutralizează radicalii liberi și stimulează sinteza colagenului. Astfel, Q10 încetinește procesul de îmbătrânire a pielii și întârzie apariția ridurilor.

În plus, coenzima Q10 furnizează celulelor energia de care au nevoie pentru regenerarea pielii. Un studiu realizat, în 2004, de laboratoarele Functional Food Research Labs și H&BC Research Labs aduce dovezi incontestabile asupra faptului că un supliment nutritiv cu coenzima Q10 poate îmbunătăți semnificativ aspectul pielii. Participantele la studiu au primit o doză zilnică de 60 mg coenzima Q10, iar după doar 2 săptămâni s-au constatat următoarele rezultate: reducerea cu 33% a zonele afectate de riduri, diminuarea volumului ridurilor cu 38% și a adâncimii fiecărui rid cu 7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel