Data publicării:

Viorel Jinga, rectorul UMF ”Carol Davila”: Studenții au demonstrat că poartă eroism în gene și puterea de sacrificiu a unui medic

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Profesorul Doctor Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, a vorbit despre sistemul sanitar din România și provocările cu care s-a confruntat în primele luni ale pandemiei de coronavirus.

În cadrul conferinței „Responsabilitatea socială a universităților din România” organizată de DC Media Group, rectorul Viorel Jinga a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat sistemul sanitar din România:

„Studenții noștri au demonstrat, în primele luni ale acestei pandemii, că poartă în gene chiar un eroism și puterea de sacrificiu a unui medic. Din dorința de a se alătura personalului medical în lupta împotriva acestui virus, viitoarea generație de medici s-a implicat și a făcut diferența între învingător și învins. Primele luni de pandemie au fost o lovitură pentru sistemul medical. Am fost nevoiți să purtăm o luptă dificilă cu un virus prea puțin cunoscut. Personalul din linia 1 a lucrat neobosit în secțiile de COVID-19, dar cazurile continuau să apară și epuizarea continua să își spună cuvântul.

450 de voluntari avem, studenți, echipați în combinezoane, determinați, care au intrat zi de zi în zona roșie și au stat lângă patul pacienților infectați cu SARS-CoV-2, dând o mână de ajutor medicilor și asistenților greu încercați de această pandemie“, a precizat profesorul Viorel Jinga.

Youtube video image

PNRR, bani pentru învățământul universitar

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit care este stadiul negocierilor pentru educație, din cadrul PNRR, în special pentru învățământul universitar, în timpul conferinței „Responsabilitatea socială a universităților din România” a DC Media Group.

”Știți că, în urmă cu câteva luni, am plecat cu 1 miliard de euro finanțare din PNRR pentru educație. Acum, suntem la stadiul de 4 miliarde de euro pentru educație, din care peste 3,6 miliarde de euro, sub tutela proiectului România Educată. Restul sunt investiții în infrastructură, o altă linie de finanțare unde sunt circa 400 de milioane de euro. Din cei 3,6 miliarde de euro, peste 500 de milioane de euro sunt alocate strict mediului universitare. Se adaugă și alte componente, precum învățământul dual, cu o finanțare foarte importantă, unde aceste campusuri, pentru susținerea învățământului dual, vor fi dezvoltate în centre universitare.”, a spus Cîmpeanu (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel