Data publicării:

Vinovaţii pentru accidente ar trebui să plătească internarea. Guvernul dă cadou firmelor de asigurări zeci de milioane de euro

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
spital
spital

Alegeri prezidentiale 2024

Ultimele evenimente tragice de pe șosele României aduc în discuție pagubele la care sunt supuse spitalele.  Accidente grave cu victime fac ca bugetele unităților spitalicești  să fie secătuite.  După ultimele statistici, de la începutul acestui an, numai  Spitalul de Urgenţă Floreasca a tratat peste 800 de oameni implicaţi în accidente de trafic şi peste 700 de victime ale unor agresiuni. Nici un leu nu a fost recuperat de stat de la cei vinovaţi, aşa cum prevede legea. Zeci de milioane de euro se pierd, la nivel naţional, din acest motiv. De neglijenţa guvernului beneficiază firmele de asigurări, care ar trebui să achite costul îngrijirilor medicale.

În primele 6 luni ale anului, la Spitalul Floreasca au sosit 320 de hotărâri judecătorești care stabilesc că vinovații de producerea unor accidente vor plăti spitalului sume  între 5000-10.000 de lei, adică sumele cheltuite cu tratamentul.  În intervalul amintit, la camera de gardă au fost acordate îngrijiri pentru 700 de victime ale accidentelor de trafic și pentru 600 de victime ale agresiunilor. Au fost internate 560 de persoane, din ambele grupuri. Niciun leu nu a fost recuperat de spital.

”Spitalul de Urgențe Oftalmologice are de recuperat o groază de bani, ne spune prof. Monica Pop. Am avut și o decizie de peste 30.000 de lei, pentru un caz grav, care a necesitat terapii complexe și repetate. Cei vinovați ar trebui să plătească, sau firmele de asigurări, dacă s-au asigurat CASCO. Noi nu avem personal și nici forță să ne luptăm cu aceste firme, sau cu cetățenii, să-i urmărim prin întreaga țară și să-i executăm silit. Înainte, acest lucru îl făcea Casa de Asigurări de Sănătate”.

Guvernul a decis că spitalele vor recupera banii, nu CNAS. ” Casa nu mai are atribuții în acest sens, ne-a declarat dr. Dorin Ionescu, director general CNAS. Încercăm să venim în sprijinul spitalelor, așa că acestea primesc banii, de la Casă, pentru servicii, imediat ce le efectuează. Dacă după o perioadă, care este destul de lungă, instanțele acordă despăgubiri, iar acestea sunt mai mari decât cheltuielile, spitalele ne rambursează  ce le-am decontat și păstrează diferența. În felul acesta, ar putea fi motivate să acționeze pentru recuperarea banilor. Depun un efort, dar pot realiza venituri suplimentare”.

Din păcate, se pare că diferența nu e suficient de mare ca să acopere cheltuielile cu juriștii. Unele spitale  nu au personalul necesar, iar posturile sunt blocate. Sumele aflate în joc sunt mari, la nivel de sistem: la cel puțin 1000 de euro, cheltuiți pentru o internare, doar pentru cei tratați la Spitalul Floreasca statul ar putea recupera un milion de euro, anual. Nu toate spitalele județene au un număr similar de internări, dar, totuși, sunt cel puțin 48 de unități mari în întreaga țară. Fără să luăm în calcul intervențiile complicate ( în cazurile al căror cost de internare poate depăși 5-7000 de euro), tot se depășește suma de 60 de milioane de euro, pentru care au fost închise, în primăvara acestui an, zeci de spitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel