"Cine rămâne însărcinată pierde!". Ruleta sexuală rusească, provocare extremă pe TikTok. Psihologul Radu Leca: Impactul psihologic este devastator
E un fel de sticla învârtită de odinioară, doar că la... next level. Iată de ce ar trebui să ne îngrijorăm!
„Ruleta sexuală rusească” este o provocare periculoasă care a apărut recent pe TikTok, atrăgând atenția presei internaționale și a autorităților. Tinerii, de multe ori minori, care se întâlnesc în grupuri și întrețin relații intime fără protecție, expunându-se astfel la riscuri majore precum sarcini nedorite și boli cu transmitere sexuală. Ideea jocului este că „pierde” cel care rămâne însărcinat, iar lipsa de responsabilitate din aceste provocări este alarmantă, mai ales în contextul în care participanții sunt vulnerabili și susceptibili la influențe sociale periculoase.
În Italia, un caz șocant a implicat o adolescentă de 14 ani care a rămas însărcinată după ce a participat la această „ruletă”, o situație care a condus la dezbateri ample și la inițiative de prevenire și educare a tinerilor în școli. Cât timp va mai trece până când se va întâmpla asta și la noi?
Ceva "bun" se întâmplă, totuși. După scandalul din Italia, în ultima vreme au început să dispară provocările de acest gen de pe TikTok și multe dintre clipurile care abundau în vară, inclusiv în România, au fost șterse. Semn că provocarea începe, încet încet, să piardă din popularitate.
De la pupicul pe obraz la sex "random", neprotejat
Știm că odinioară cei din generația mai veche jucau la petreceri tot un fel de ruletă, doar că pe pupici și îmbrățișări, nu pe parteneri de o noapte. Astăzi totul a degenerat într-o provocare de-a dreptul înspăimântătoare, provocare care deseori e însoțită de mesajul - "Dacă rămâi însărcinată, pierzi!" Jocul a sosit de peste ocean încă de anul trecut, dar abia din această toamnă a intrat puternic și în România. TikTok-ul e plin de astfel de "provocări" pe care cei mai mulți le acceptă fără să clipească.
Regula e simplă: partenerii nu trebuie să se mai fi întâlnit niciodată înainte, nu se folosesc prezervative, nici anticoncepționale, nici pastila de după, nici metoda "coitus interruptus". Practic, cei care "se bagă în asta" se expun la neprevăzut și își asumă toate riscurile și consecințele de după. Ca la orice ruletă!
După ce actul sexual se consumă, fetele participante își fac teste de sarcină la aproximativ o săptămâna după "seara cea mare" și le așează împreună într-un bol sau o pălărie. Cele care afișează două liniuțe sunt, evident, ale celor care au pierdut "challenge-ul".
@emmaleeb222 Aunties ;)) #fyp ♬ original sound - vrywvy
"Este un trend care generează îngrijorări în rândul părinților, al familiei extinse și al specialiștilor în sănătate psiho-emoțională. Acest fenomen scăpat de sub control implică provocări riscante sexuale și imprudente, unde participanții sunt încurajați și/sau obligați să participe la activități extrem de periculoase, adesea fără a fi conștienți de consecințele ce apar.
Ruleta sexuală rusă presupune ca participanții să își asume riscuri extreme legate de sexualitate, inclusiv expunerea la boli cu transmitere sexuală (BTS), violență sau alte situații de pericol. Această provocare extremă atrage în mod special adolescenții și tinerii care sunt influențați de spațiul virtual și își doresc să obțină popularitate, validare absolută, prin participarea activa la astfel de provocări.
Există cazuri documentate european de adolescenți care au suferit traume fizice și mentale îngrozitoare, inclusiv infectarea cu BTS sau apariția episodului delirant. Impactul psihologic este devastator, afectând în mod direct stima de sine și relațiile interumane" avertizează psihologul Radu Leca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News