Viktor Orban vrea să știe ce cred maghiarii despre sancţiunile UE împotriva Rusiei și a lansat o 'consultare naţională'
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 14 oct 2022, 19:05
WhatsApp
Viktor Orban vrea să știe ce cred maghiarii despre sancţiunile UE împotriva Rusiei. A lansat o 'consultare naţională'
Viktor Orban vrea să știe ce cred maghiarii despre sancţiunile UE împotriva Rusiei. A lansat o 'consultare naţională'
Ungaria a lansat oficial vineri o 'consultare naţională' asupra sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, pe care premierul naţionalist Viktor Orban le critică în permanenţă, relatează France Presse.

'Noi apreciem că sancţiunile ne distrug', a lansat în preambul guvernul pe pagina sa de Facebook, publicând formularul. Sancţiunile au fost totuşi aprobate de toate cele 27 de state membre, deci şi de Ungaria.

'Aprobaţi sancţiuni care fac să crească preţurile alimentelor', crescând astfel 'riscul foametei în ţările emergente' şi 'presiunea migratorie' la frontierele Europei?

'Aprobaţi sancţiuni care fac să crească preţurile alimentelor', crescând astfel 'riscul foametei în ţările emergente' şi 'presiunea migratorie' la frontierele Europei?, iată una din cele şapte întrebări din formularul trimis către opt milioane de familii.

O altă întrebare le cere cetăţenilor să-şi exprime părerea despre măsurile care vizează sectorul energetic rus, indiferent dacă acestea au fost adoptate sau doar discutate. Această strategie a Bruxellesului a dus la facturi record, 'punând în pericol capacitatea gospodăriilor de a se încălzi şi viabilitatea întregii economii europene', potrivit guvernului ungar.

De la începutul conflictului în Ucraina, Ungaria - puternic dependentă de importurile de hidrocarburi ruseşti - a avut grijă să păstreze relaţii bune cu Kremlinul pentru a continua să primească gaze şi petrol. Ministrul de externe Peter Szijjarto se afla joi la Moscova pentru a participa la un forum dedicat energiei, spre deosebire de atitudinea adoptată de partenerii săi europeni.

Viktor Orban a spus că sancţiunile sunt decise de o 'elită europeană, în mod nedemocratic'

Viktor Orban a atacat încă o dată vineri, în cursul unui interviu la radio, sancţiunile decise de o 'elită europeană, în mod nedemocratic'.

El a justificat această consultare prin voinţa de a 'crea un consens naţional'. Cetăţenii trebuie să răspundă la chestionar până în 9 decembrie. Guvernul ungar a utilizat în mai multe rânduri această metodă, fără consecinţe legale, pentru a denunţa de exemplu politica UE în domeniul migraţiei şi acordarea de indemnizaţii deţinuţilor şi romilor, scrie Agerpres.

Citește și - Ungaria semnează un nou acord cu Gazprom: Amânare pentru plata gazelor rusești, cât și o nouă rută de furnizare prin TurkStream

Ungaria a ajuns la acordul final cu Gazprom pentru amânarea plăților pentru gazul rusesc, a declarat miercuri ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, după discuțiile sale cu CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, la Moscova.

”Pentru a îmbunătăți condițiile financiare, directorul general al Gazprom Export va semna un acord de amânare a plății gazului rusesc, astfel încât condițiile noastre de plată să devină mai favorabile”, a spus ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a mai menționat că livrările de gaz rusesc către Ungaria vor fi redirecționate de pe ruta de vest către ruta de sud prin conducta de gaz TurkStream.

”Astăzi am convenit ca gazul rusesc care a fost inițial furnizat în Ungaria prin rutele nordice, să fie redirecționat prin ruta sudică, astfel încât în ​​viitorul apropiat Ungaria va primi gaz zilnic și putem fi siguri că nu vor exista restricții de utilizare de gaze naturale în Ungaria”, a spus ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?