Data publicării:

Viktor Orban va face din migraţie subiectul principal al preşedinţiei Ungariei la UE, deși Budapesta a primit amenzi usturătoare de la CJUE privind protecția migranților

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat pentru mass-media germană că intenționează să transforme problema migrației într-un aspect central al viitoarei președinții a Ungariei la Uniunea Europeană.

Alegeri prezidentiale 2024

Viktor Orban a afirmat pentru grupul mediatic Funke, într-o serie de declarații apărute duminica aceasta, că apreciază atitudinea cancelarului german Olaf Scholz, care consideră posibilitatea delegării procedurilor de azil către state din afara Uniunii Europene.

Începând cu 1 iulie, Ungaria va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene de la Belgia, pentru o durată de șase luni.

Orban a afirmat că Ungaria aplică deja o strategie în care solicitările de azil sunt evaluate în state terțe, cum ar fi la ambasada Ungariei din Belgrad, înainte de a acorda permisiunea solicitanților de a intra în țară.

Ungaria a evitat intenționat să implementeze o decizie din decembrie 2020 referitoare la protecția internațională a migranților

La mijlocul lunii iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a sancționat Ungaria cu o amendă fixă de 200 de milioane de euro (echivalentul a 216 milioane de dolari) și o penalitate zilnică de un milion de euro pentru fiecare zi în care nu-și adaptează legislația, după ce a neglijat o hotărâre anterioară referitoare la încălcarea normelor UE privind protecția migranților.

Conform Curții, Ungaria a evitat intenționat să implementeze o decizie din decembrie 2020 referitoare la protecția internațională a migranților.

Rolul de președinte al Consiliului UE este în mare parte administrativ și include stabilirea agendelor întâlnirilor și direcționarea discuțiilor politice spre o hotărâre, adesea implicând găsirea unui compromis între statele membre ale UE în absența unui acord clar.

Ungaria a garantat că va acționa ca un arbitru imparțial, însă relația Budapestei cu instituțiile UE este tensionată, în special în privința statului de drept și a chestiunilor de corupție, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel