Data publicării:

Viktor Orban revoltă UE. Președinția ungară poate fi revocată cu majoritate calificată

Autor: D.C. | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Viktor Orbán folosește poziția Ungariei, care pentru șase luni asigură președinția rotativă a UE, într-un joc politic cu mize interne, scrie Politico. Budapesta se confruntă cu recesiunea economic, iar guvernul a rămas fără bani la jumătatea anului, așa că Orbán mizează pe rolul de ”pacificator”, auto-asumat încă din campania electorală.

Alegeri prezidentiale 2024

„Misiunea Păcii”, pe care pretinde că a derulat-o la Beijing și Moscova, urmărește și interese economice, dar și consolidarea imaginii pe care și-a construit-o în publicul țintă, a spus Botond Feledy, analist geopolitic la Red Snow, pentru Politico.

Dar, strategia lui Orbán s-ar putea întoarce împotriva lui. Ambasadorii UE vor discuta despre președinția sa și despre recentele vizite externe la întâlnirea lor de miercuri de la Bruxelles, ca un prim semn că oficialii UE ar putea trece de la condamnări publice la acțiuni concrete pentru a restricționa președinția Budapestei.

Ungaria continuă să blocheze finanțarea Ucrainei, care încearcă să obțină bani pentru achiziționarea de arme din UE. Diplomatul a adăugat că tensiunile a crescut după prima săptămână a președinției și se așteaptă să crească și mai mult pe măsură ce se apropie Consiliul Afaceri Externe din 20 iulie, iar Ungaria își menține veto-ul.

Este puțin probabil ca Bruxelles-ul să sancționeze Ungaria imediat după vizitele lui Orbán, dar analiștii spun că există mecanisme pentru a-l priva pe Orbán de președinție.

”Se poate scăpa de Orbán în câteva săptămâni, a scris Dániel Hegedűs, senior fellow la German Marshall Fund. Ar fi nevoie de o majoritate calificată de patru cincimi în Consiliul European pentru a modifica programul președințiilor rotative și a schimba data de început a viitoarei președinții poloneze cu câteva luni”.

Vizitele efectuate de Orbán la Moscova și Beijing, după discuția cu Volodimir Zelenski, au iritat cancelariile europene, care s-au disociat de acțiunea voluntaristă a premierului ungar. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat că Orban „nu reprezintă UE în niciun fel” în această vizită controversată. De cealaltă parte, Putin a sugerat că a discutat cu premierul Orban în calitatea sa de reprezentant al Uniunii.

„Suntem o ţară suverană, aşa că nu cred că ar trebui să acordăm atenţie criticilor de acest gen”, a ripostat Orban, în fața presei moscovite, după întâlnirea dintre şeful guvernului ungar şi preşedintele rus. 

"Deși acest gest de a merge în Ucraina a fost salutat, s-a dovedit că, de fapt, el voia să ducă câteva informații la Moscova, pe care să le obțină de la președintele Ucrainei. Și ceea ce face acum Viktor Orbán ne stârnește îngrijorare. Evident, trebuie să vedem cu mare precauție, în interiorul NATO și al UE, ce fel de informații vom putea împărtăși, pe viitor, cu Ungaria, un stat aliat care suferă, din păcate, din cauza acestei guvernări pro-ruse, din cauza modului în care Viktor Orbán se comportă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel