Data publicării:

Viktor Orban a spus că nu vede prin 'ochelarii' Kievului sau ai lui Putin războiul din Ucraina, ci din perspectiva Ungariei

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că nu priveşte războiul din Ucraina 'prin ochelarii' Kievului sau cei ai lui Putin', ci din punctul de vedere al Ungariei.

Trebuie să reprezint interesele ţării şi ale naţiunii mele ... când ceva este bun pentru unguri, voi susţine, iar când ceva este rău, mă voi opune, a spus el, citat de MTI, la Forumul Diplomatic de la Antalya.

Viktor Orban s-a referit la populația de etnici maghiari din Transcarpatia, care locuieşte acolo de o mie de ani. Însă acum este recrutată în armata Kievului.

Maghiarii mor în războiul din Ucraina, a zis Orban, menționând că aceştia aparţin naţiunii maghiare. Pacea în Ucraina ar asigura securitatea pentru vieţilor maghiarilor, a subliniat el. Acesta este un motiv, dincolo de altele, pentru care noi, ca maghiari, ne angajăm foarte mult în favoarea păcii, a declarat şeful guvernului de la Budapesta.

Viktor Orban crede că ar exista o şansă serioasă pentru pace doar dacă Donald Trump va fi capabil să se întoarcă.

Viktor Orban, întâlnire cu Trump în Florida

Orban a zis că este convins că dacă Trump ar fi fost în funcţie când a început războiul din Ucraina nu ar fi existat niciun război acum. Premierul ungar a spus că se va întâlni cu Donald Trump săptămâna viitoare, în Florida, SUA. Chestionat dacă vede viitorul Ungariei în UE, Orban a răspuns: Bineînţeles, dacă eşti ungur, eşti european.

Ungaria va avea întotdeauna un loc geopolitic special în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Viktor Orban a adăugat că este vorba despre felul în care comunitatea europeană vrea să îşi modeleze viitorul. În prezent, Europa se focalizează pe o ideologie progresistă, liberală. Noţiunile de naţiune şi mândrie naţională sunt văzute cu suspiciune. Nici valorile familiei nu sunt respectate, pentru că familia nu mai există în Europa, a zis oficialul ungar. Viktor Orban a zis că diferenţa de opinie între liberali şi conservatori este în creştere, însă a mai zis că actuala majoritate ar trebui să accepte existența unor poziţii conflictuale. 

Chestionat despre viitoarea preşedinţie ungară a Consiliului Uniunii Europene din a doua jumătate a anului 2024, Viktor Orban a zis faptul că printre priorităţile sale sunt extinderea Uniunii Europene cu regiunea Balcanilor, dar şi competitivitatea Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel