VIDEO VIRAL cu o rață australiană care imită sunete și înjură: Prostu’ naibii
O rață de mosc australiană a fost înregistrată în timp ce înjura.
Potrivit unui nou studiu, rațele de mosc australiene pot imita sunete, inclusiv vorbirea umană.
Înregistrarea unei rațe care vorbește pare a fi prima situație documentată în mod cuprinzător în care speciile pot imita sunetele pe care le aud, alăturându-se altor păsări, inclusiv păsări cântătoare, papagali și colibri.
Ripper, o rață de mosc masculă crescută în captivitate la rezervația naturală Tidbinbilla, la sud-vest de Canberra, a fost înregistrată vocalizând sunetul ușilor care se închideau, precum și sintagma „prostu naibii’”.
Cercetătorii cred că a fost o frază pe care Ripper a auzit-o probabil în repetate rânduri de la îngrijitorul său, dar nu sunt siguri de vârsta la care a fost expusă pentru prima dată la aceste sunete. În momentul nregistrării rața avea vârsta de patru ani și sunetele au fost auzite în timpul împerecherii.
Descoperirea pare să fi fost făcută cu mult timp în urmă
Dr. Peter Fullagar, cercetător australian pensionat, a înregistrat prima dată o rață cu mai mult de trei decenii în urmă. Însă înregistrările sale au fost republicate abia recent de Prof. Carel ten Cate de la Universitatea Leiden din Olanda, care a dat peste o referință obscură la o rață vorbitoare într-o carte despre vocalizarea păsărilor.
Ten Cate a spus că a fost convins doar după ce a auzit înregistrările lui Fullagar.
„Când l-am citit la început, m-am gândit ... „este o farsă, nu poate fi adevărat.” Dar s-a dovedit a fi adevărat”, a precizat acesta.
Ripper nu este singura rață de mosc care face astfel de imitații. Fullagar a înregistrat o a doua rață la Tidbinbilla în 2000, imitând o altă specie de rață.
De asemenea, cercetătorii vorbesc despre cel puțin alte două rațe de mosc cu abilități similare, deși nu există înregistrări. O rață din Parcul Natural Pensthorpe din Marea Britanie a fost auzită „tușind și [imitând] un ponei pufnitor”, în timp ce una din Slimbridgea fost observată reproducând „tusea caracteristică a păznicului său și, de asemenea, a unui scârțâit de turnichet”.
Dr. Dominique Potvin, de la Universitatea din Coasta Sunshine, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că vocalizările înregistrate, cum ar fi aceea a deschiderii și închiderii unei uși a volierei, se potriveau cu sunetele reale atât de strâns încât nu existau îndoială că rațele arătau adevărată imitație.
Descoperirea schimbă ceea ce se știa anterior despre evoluția învățării limbajului vocal la păsări. Ten Cate a spus că talentul raței de mosc a sugerat că abilitatea a evoluat independent în mai multe grupuri de păsări, scrie TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News