Vezi cele 10 analize pe care trebuie să le facă orice femeie
Data publicării:
Autor: Cristina Alexandrescu
WhatsApp
mamografie
mamografie

După ce am prezentat analizele pe care un bărbat trebuie să le facă, revenim cu o listă de analize   pe care orice femeie trebuie să le facă regulat, chiar dacă aceasta se consideră  sănătoasă.

1. Testul de depistare a cancerului la sân

Depistarea precoce a cancerului la sân crește  șansele de vindecare. Dacă se intervine chirurgical la timp, celulele cancerigene sunt ușor de tratat. Între 20 și 30 de ani, dacă în familie nu există antecedente, testul de depistare a cancerului la sân trebuie făcut cu o regularitate de o data la trei ani. Mamografiile sunt foarte precise. Între 40 si 50 de ani, acest test trebuie repetat în fiecare an. Între 50 și 74 de ani, scanarea se poate face o dată la doi ani.

2. Testul de depistare a cancerului de col uterin (cervical)

Cervixul este portiunea cea mai joasă și mai îngustă a uterului. Cervixul face legatura între uter și vagin. Infecția cu virusul papiloma este cauza majoră a declanșării cancerului.  Testul Papanicolau poate descoperi celule precanceroase pe suprafața colului, celule ce pot fi îndepărtate înainte de a se transforma în cancer.

3. Testul de depistare a osteoporozei

Osteoporoza  afectează structura oaselor,  făcându-le mai fragile, iar boala se accelerează dupa menopauză. Primul simptom al bolii este fractura osului care se poate produce și după o căzătura minoră, chiar și la o rasucire a trunchiului.  Boala, care se manifestă după vârsta de 50  de ani,  poate fi preântampinată prin testare. Se măsoară astfel densitatea osoasă, depistandu-se o fractură încă înainte să se producă. Testul este recomandat tuturor femeilor peste 65 de ani.

4. Colonoscopie

Cancerul de colon se află pe locul trei al principalelor cauze de deces în rândul femeilor, după cancerul de sân și de plămâni. Cea mai bună modalitate de a preveni această boală este depistarea polipilor de pe colon înainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia.

5. Testul de depistare a glaucomului

Boala afectează nervul optic gradual până când se ajunge la orbire, efectul fiind ireversibil. Orbirea se poate instala chiar înainte de a vă da seama de simptome. O măsurare a tensiunii oculare poate depista precoce boala. Orice femeie sănatoasă în vârstă de până în 40 de ani trebuie să-și facă aceasta analiza o data la 2-4 ani.

 6. Testul de cancer la piele

La fel ca și bărbații,  femeile sunt  predispuse la cancerul de piele. Orice semn (pată, alunițăa, neg) de pe corpul său, dacă își modifică mărimea, culoarea sau forma este un prim semn că  trebuie  să se ducă la medicul dermatolog.

 7. Măsurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială mare poate fi cauzată de supraponderabilitate și un regim de viață nesănatos. O tensiune ridicată poate duce la complicații grave precum anevrismul, boli cardiovasculare, atac vascular și blocaj renal. O tensiune normala este 120/80 sau mai puțin. Riscurile încep să apara de la 140/90 în sus.

8. Măsurarea nivelului colesterolului

Un colesterol mărit este sinonim cu îngroșarea vaselor de sânge. De aici rezultă o serie întreagă de complicații: boli cardiovasculare, ateroscleroza, atac de cord și accidente vasculare. După 35 de ani, colesterolul trebuie măsurat în fiecare an.

9. Măsurarea glicemiei

Diabetul a devenit una dintre bolile care macină populația. Pentru că evită măsurarea glicemiei, boala își face de cap. Complicațiile rezultate în urma diabetului de tip 2 sunt bolile cardiovasculare, boli de rinichi, atac vascular, orbire. Diabetul poate fi controlat, în special dacă este depistat la timp, printr-un regim alimentar sănătos, mișcare fizică, medicamentatie.

10. Testul HIV

Virusul HIV duce la SIDA. Toată lumea știe deja ce e cu această boală. Din pacate, încă nu s-a descoperit un tratament sau vaccin împotriva ei. (Sursa: webmd.com)

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel